Bešlagić dobitnik "Večernjeg pečata" za osobu godine u BiH

Vijesti 11. apr 201622:47 > 22:51
N1

Dobitnik nagrade „Večernjakov pečat“ za osobu godine u Bosni i Hercegovini u 2015. godini je glumac Enis Bešlagić. Priznanje mu je na večerašnjoj svečanosti u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru uručio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Bešlagić je bio jedan od volontera koji su danima radili na pripremi sarajevskog stadiona Koševo za misno slavlje koje je predvodio papa Franjo za vrijeme prošlogodišnjeg posjeta Bosni i Hercegovini.

“Sarajevo i Bosna i Hercegovina su se pred očima cijelog svijeta pokazali odličnim domaćinima Svetom Ocu. Mnogo je onih koji su na razne načine doprinijeli da ovaj događaj učine nezaboravnim, a poruke pape Franje stignu do vjernika i svih ljudi dobre volje ne samo u BiH nego i puno dalje. Ipak, po ocjeni čitatelja „Večernjeg lista“ i ocjenjivačkog suda svojim ponašanjem i djelima u protekloj godine se jedan čovjek posebno istaknuo, a svoju veličinu je pokazao upravo u pripremi posjeta Svetog Oca”, službeno je obrazloženje odluke o proglašenju Bešlagića osobom godine u BiH.

Na manifestaciji koju su izravno prenosili BHRT, HRT, RTCG, RTRS te više regionalnih i lokalnih tv i radijskih postaja, uručene su nagrade „Večernjakov pečat“ u čak 16 kategorija, među kojima je 5 posebnih nagrada zaslužnim pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem obilježili godinu koja je za nama.

Nagradu za “Osobu godine u Europi” dobio je predsjednik Slovačke Andrej Kiska, a nagradu mu je uručio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Laureat u kategoriji “Ponos BiH – Humanost” je stradali policajac Dragan Đurić, a ovu nagradu je predstavniku MUP-a Republike Srpske, Žarku Laketi dodijelio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Nagradu u kategoriji “Ponos BiH – pothvat” primio je Enes Omerović iz ruku direktora HT ERONET-a Vilima Primorca. U kategoriji “Ponos BiH – uspjeh” dobitnica je Divna Aničić kojoj je nagradu predao generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

„Večernjakov pečat“ u kategoriji “Diplomat godine” dobila je veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack, a plaketu i pečat joj je uručio direktor Unicredit banke u BiH Ivan Vlaho. Posebno priznanje je dodijeljeno Međureligijskom vijeću BiH za ekumenski rad, a nagradu Jakobu Finciju uručio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

U kategoriji “Kultura” ovogodišnji dobitnik je mostarski glumac Slaven Knezović kome je nagradu uručio ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić. Večernjakov pečat dodijelio je i posebno priznanje udruzi bosanskih Hrvata “Prsten” iz Zagreba. Nagradu je predsjedniku Udruge Miji Mariću dodijelio savjetnik uprave Styria Media Group AG Ivan Tolj.

Sportaš godine prema izboru „Večernjakovog pečata“ je atletičar Amel Tuka. Nagradu mu je uručila urednica sportskog programa BHT1 Medina Šehić. Još jedno posebno priznanje uručeno je poznatoj hrvatsko-njemačkoj humanitarki Olgi Stoss. Nagradu joj je predao Marinko Gilja, direktor Elektroprivrede HZHB.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je „Večernjakov pečat“ za znanost uručio dobitniku Dražanu Eriću, dok je u kategoriji „Gospodarstvo“ laureat 15. izdanja „Večernjakovog pečata“ Stipe Vranješ. On je nagradu primio iz ruku šefa misije OESS-a u BiH, Jonathana Moorea.

Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države dobitnik je Pečata za „političara godine“.

Posebno priznanje ove godine dobili su Ujedinjeni narodi, a nagradu je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg uručio rezidentnoj koordinatorici UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu. Još jedno posebno priznanje uručeno je u okviru ovogodišnjeg „Večernjakovog pečata“ europskom povjereniku za politiku susjedstva i proširenje, Johannesu Hahnu. Nagradu mu je ranije predala zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić.

Veliki interes je vladao za 15. po redu „Večernjakov pečat“, kojem su nazočili brojni domaći i inozemni dužnosnici, uključujući predsjednike Slovačke i Crne Gore, Andreja Kisku i Filipa Vujanovića te predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović. Uz članove Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića i Dragana Čovića, manifestaciji je prisustvovao i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić. Među uzvanicima su bili i predsjednik i premijer Federacije BiH, Marinko Čavara i Fadil Novalić.

U bogatom zabavnom programu nastupila su poznata imena glazbene scene Bosne i Hercegovine i regije – Dalal & Deen feat. Ana Rucner i Jala, Tereza Kesovija, Sergej Ćetković, Colonia, “Mamma mia” Dancing Queen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.