Izetbegović, Čović i Komšić za isti, evropski, put

Vijesti 18. nov 201418:06 > 18:11
N1

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednici Demokratske fronte (DF) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Dragan Čović jasno su danas istaknuli svoje opredjeljenje za euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Oni su novinarima u Sarajevu kazali da BiH pripada Evropskoj uniji, odgovarajući tako na pitanje novinara kako gledaju na sve otvoreniji sukob Evropske unije i Rusije kada je u pitanju zapadni Balkan, uzimajući u obzir usvojeni novi pristup EU prema BiH i činjenicu da je Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija odbila da pruži podršku produženju misiji mirovnih snaga EU u BiH.  

Komšić je jasno podvukao da nema dilema gdje BiH pripada, jer njeni narodi pripadaju zemljama Evropske unije kulturološki, sociološki, politički i historijski te smatra da je sve što BiH vuče u tom smjeru dobro.  

Podsjetio je da se vanjska politika Rusije promijenila nakon krize u Ukrajini te da je od tada postala izraženija što se odražava na prostor cijelog Balkana, ali BiH u svakom slučaju treba birati euroatlantske integracije odnosno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.  

Dugo smo mi na ovom malom komadu zemlje gdje živimo bili sitan kusur u odnosima velikih i najkrvavije smo tu cijenu plaćali. Možemo li mi biti sebični da ne završavamo poslove za druge. Ako Srbija, koja ima jake historijske veze s Rusijom jasno može reći da ide u EU šta nas sprečava da to isto kažemo – da idemo u EU, ali i NATO“, mišljenja je Komšić.  

Izetbegović je podsjetio da su prošli sazivi parlamenata donosili odluke i zakone koji se odnose na integracije u NATO i EU, naglašavajući da član 84 Zakona o odbrani BiH, kojeg su podržale stranke iz oba entiteta u državnom parlamentu, jasno daje zadatke od Predsjedništva BiH pa nadalje šta svi treba da urade za buduće članstvo u NATO-u.  

Kada je u pitanju EU definitivno postoji konsenzus u BiH, u oba entiteta prema tome stvari su jasne. Uticaj EU na BiH u odnosu na Rusiju je neuporediv i jasno je gdje mi pripadamo i kuda idemo. Nećemo pitati Rusiju za donošenje naših odluka“, jasan je bio Izetbegović.  

Čović je napomenuo da je na inaguraciji kazao da je njegov interes čuvati interese BiH, njegovog naroda i njegove domovine naglašavajući da je to bilo nedvosmisleno te da ta izjava ne trpi preinake u sadržaju.  

No moramo uvažavati da u BiH imamo tri konstitutivna naroda i one koji se tako ne izjašnjavaju koji nemaju isti stav oko ovoga, ali kada je u pitaju vanjska politika trebali bismo svi sebično čuvati interese BiH i to je dovoljno u ovom trenutku“, stav je Čovića.  

Podvukao je da je BiH mali politički čimbenik na globalnoj sceni u svakom smislu, ali je i dodao da je jedan od prioriteta sva tri člana Predsjedništva BiH euroatlantske integracije kako god se to doživljavalo.  

Na kraju je naglašeno da je potrebno prvo raditi na dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU kako bi BiH sustigla istočne susjede jer kasni za njima, a izražena je i nada da se neće gubiti vrijeme kada je u pitanju Partnerstvo za mir.