Vlast u FBiH će biti formirana najkasnije do kraja godine

Vijesti 18. nov 201419:38 > 19:50
N1

Sutra će biti potpisan sporazum o budućem djelovanju koalicije stranaka u Federaciji - SDA HDZ i DF i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Radi se o deset tačaka kako su kazali danas lideri političkih stranaka prioritenih pitanja ne samo za Federaciju nego i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova pitanja realizovati u praksi jer oko mnogih nije ranije postojao minimum konsenzusa prije svega između SDA i HDZ-a kada su u pitanju izborni zakon i problemi boračke populacije, ali i sam Grad Mostar.

No, kako je danas između ostalog zaključeno do kraja godine bi trebla biti formirana vlast u Federaciji i nakon toga će se početi sa realizacijom ovih pitanja.

U narednim danima se očekuje zapravo formiranje, odnosno izbor rukovodstva skupština kantona. Nakon toga slijedi izbor u Dom naroda Federalnog Parlamenta i formiranje vlasti u Federaciji.

Danas su novinari u nekoliko navrata insisitirali na pitanju Čovićevo da za federalni nivo znači da i za državu, a Čović je ponovio svoje ranije stanove a to je da prati stanje u Republici Srpskoj, odnosno ko će zapravo činiti većinu u Narodnoj skupštini. Dodao je i da on ne želi blokirati procese u BiH i kazao je kako u BiH u posljednjih desetak godini data najbolja šansa za neko bolje sutra, izvještavala je reporterka N1 televizije Tina Jelin-Dizdar.