UIO BiH: Sumnja da je iz BiH izneseno 3 miliona eura

Vijesti 15. apr 201609:24 > 09:29
N1

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) započeli su rano jutrost nastavak akcije kod nog naziva ,,Kurir”.

Na 18 lokacija širom Bosne i Hercegovine rano jutros u 4 sata započela je akcija koju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH zajednički provode službenici Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA. Aktivnosti na terenu provode se u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Akcija kodnog naziva „Kurir“ usmjerena je na sprečavanje nezakonitog poslovanja i iznošenja novca van Bosne i Hercegovine od strane pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana. Prema dosadašnjim rezultatima današnje akcije sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura. Aktivnosti na terenu su toku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji moće se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen Budžet BiH.

Ispred UIO u aktivnostima na terenu učestvuju 42 službenika iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze. Službenici UIO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“ i za koji iznos precizno je oštećen Budžet BiH.

Podsjećamo akcija kodnog naziva ,,Kurir“ je započeta krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferisan platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.