Tužilaštvo BiH: U akciji Kurir meta državljani Kine

Vijesti 15. apr 201609:37 > 18:38
N1

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA izvršili su pretrese u više gradova u BiH. U okviru aktivnosti sudjeluju i djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Meta aktivnosti su uglavnom pravne osobe i poduzeća u vlasništvu državljana Kine i sa njima povezane osobe.

U okviru istrage prikupljeni su dokazi da je određen broj poduzeća u vlasništvu kineskih državljana, prikazivao umanjen promet i nezakonito smanjivao knjigovodstvenu vrijednost uvezene robe koja je prodavana u BiH, a nakon toga, stečeni novac u  višemilionskim iznosima, uz pomoć drugih osoba, ilegalno, izvan legalnih bankarskih, platnih i finansijskih tokova, privatnim vozilima i na druge načine, iznosio iz BiH u Hrvatsku, gdje su uplaćivani na račune kineskih državljana.

Ovim  nezakonitim aktivnostima nanesena je šteta Budžetu BiH u vidu neplaćenih poreza i propisanih dadžbina, a vršeno je kazneno djelo pranja novca, jer je novac nelegalnim tokovima iznošen iz BiH, čime je nanesena šteta finansijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti nastavak su ranije započete akcije kodnog naziva „Kurir“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.