Nikola Marić osuđen na 20 godina zatvora

Vijesti 15. apr 201615:05 > 15:10
N1

Nakon okončanog pretresa u predmetu Nikola Marić, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Nikola Marić oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, ubistvo, prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje ili drugo teško oduzimanje slobode, mučenje, prisilni nestanak.

Sud je optuženog Nikolu Marića osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Optuženi Nikola Marić je oglašen krivim što je u periodu od novembra 1992. godine do kraja oktobra 1993. godine u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i HV-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Prozor, kao pripadnik HVO Prozor, vršio progon civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života, prisilnom preseljenju stanovništva, prisilnom nestanku, mučenju i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne tjelesne i psihičke povrede tako što je izvršavao i učestvovao u napadu te naređivao izvršenje radnji.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Sud je takođe donio rješenje kojim je prema optuženom Mariću produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga koji može trajati narednih devet mjeseci, a najduže do 15. januara 2017. godine ili do nove odluke Suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.