U Sarajevu preminula Branka Inić

Vijesti 18. apr 201612:33 > 12:37
Slobodna Bosna

U Sarajevu je jutros preminula Branka Inić, jedna od najpoznatijih sarajevskih advokatica i dugogodišnja pravnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH, javila je Slobodna Bosna.

Pravni fakultet Branka Inić je završila u Sarajevu, a na početku svog radnog vijeka je radila u Oslobođenju, što ju je zauvijek učinilo vezanom za medije.

U godinama poslije rata u BiH bila je istaknuti borac za prava svih ugroženih grupa i pojedinaca. Kroz pravnu službu u Helsinškom komitetu, na čijem čelu je bila, prošlo je više od 100.000 ljudi koji su tražili pomoć od čega je, zahvaljujući prvenstveno njenom ličnom angažmanu, pozitivno riješeno desetine hiljada slučajeva.

Inić je učestvovala i u izradi Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, Zakona o zabrani diskriminacije BiH, Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH i i BiH, te nizu drugih akata. Sarađivala je sa OHR-om, OSCE-om, UNHCR-om, Komisijom za raseljena lica i izbjeglice, te sa brojnim domaćim organizacijama koje su radile i rade na zaštiti ljudkih prava.

Dobitnica je niza nagrada, priznanja i zahvalnica, a u Holandiji je, pod pokroviteljstvom tamošnje Vlade, snimljen film o njenom radu iz oblasti socijalnih prava pod nazivom „Za jedan dolar više“. Mjesto i vrijeme sahrane Branke Inić biće naknadno objavljeni.