Novalić: Spremni da izdržimo napade u utakmici koju igramo

Vijesti 18. apr 201616:06 > 16:06
Vlada FBiH

Nastavljajući već ustaljenu praksu periodičnih susreta s ciljem rješavanja problema u sektoru rudarstva, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas delegaciju Sindikata radnika rudnika u FBiH na čelu s predsjednikom Sinanom Husićem.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević i izvršni direktor za proizvodnju u ovoj kompaniji Nevad Ikanović.

Govoreći o terenutnoj situaciji ovoj oblasti premijer Novalić je istakao značaj ovog trenutka, ali i perioda koji je pred rudnicima, opisujući to slikovito riječima:

“Tržište čini svoje i mi moramo biti spremni na nove izazove i spremni da izdržimo napade sa svih strana u utakmici koju igramo. Naredne tri godine u ovom sektoru trčimo najvažniji krug i ako to preživimo, bit ćemo puno jači i otporniji”.

Ministar Džindić je istakao potrebu zajedničkog djelovanja da bi se postigao zajednički cilj i rudnici osposobili da posluju pozitivno, naglasivši da je jedan broj njih već počeo dobro poslovati s tendencijom daljeg rasta.

Naglasio je da, uz povećanje proizvodnje u svakoj sredini, treba razdvojiti rad od nerada i prioritet dati proizvodnji. Zatražio je za to saradnju Sindikata, što je Husić podržao.

Generalni direktor EPBiH Jašarević je istakao potrebu da se efekti investicija u rudarstvo što prije osjete i što prije uspostavi održivo stanje rudnika, uz povećanje proizvodnje, koja je uslov svih uslova za opstanak i razvoj rudnika.

“Sve ovo što radimo je zajednički interes Vlade, Elektroprivrede i rudnika i molim Sindikat da ono što se dogovorimo, zaista bude i stav sindikata”, rekao je Jašarević, naglasivši da je sve do sada dogovoreno prema rudnicima i ispoštovano.

Izvršni direktor za prizvodnju Ikanović je naveo da će u periodu od 2016. do 2018. godine Elektroprivreda BiH u rudnike investirati 329 miliona maraka, s ciljem povećanja proizvodnje i unapređenje uslova rada i sigurnosti u njima.

“Taj investicioni ciklus treba rudnike dovesti u stanje održivosti i zadovoljiti potrebe postojećih termoblokova, ali i onih koji će biti građeni”, rekao je Ikanović.

Pomenuto je i pitanje nadavnog štrajka u rudniku Mramor, za koji je rečeno da je pokrenut i organiziran od strane onih koji pokušavaju onemogućiti put ozdravljenja rudnika kojim se zajednički krenulo.

“Oni koji su pokrali rudnike, danas tim pokradenim novcem plaćaju njihovo rušenje jer više ne mogu manipulirati njima i izvlačiti ličnu korist”, bio je sasvim otvoren federalni ministar Džindić.

Na sastanku je iznesen podatak da je u 2015. godini gubitak rudnika iznosio 96 miliona konvertibilnih maraka, a da se zajedničkim mjerama Federalne vlade, Ministarstva i Koncerna EPBiH u ovoj godini očekuje da on bude prepolovljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.