Radioamateri pomagali tokom rata u BiH, a spremni su i danas

Vijesti 18. apr 201618:33 > 19:31
N1

Danas je Svjetski dan radioamaterstva, a Radio klub Sarajevo proslavlja svoju sedemdesetu godišnjicu.

Almas Krdžalić je radioamater i član Radio kluba Sarajevo već više od trideset godina. Radioamaterstvo smatra svojim životnim pozivom, radio je u mnogim kriznim situacijama, ali i danas je često na radio vezi. Ovu profesiju smatra veoma bitnom za cijelo društvo, jer su radioamateri, kako kaže, tu u najtežim situacijama, kada je nemoguće uspostaviti vezu putem telefona i modernih sredstava komuniciranja.

“Na područjima gdje su komunikacije lošije, radioamateri uskaču na teren najviše sa ručnim radiostanicama, zbog javljanja situacije kriznim štabovima i slično. Postoji kod nas i takozvana radio mreža za opasnost koja se može organizovano staviti u funkciju, i ona se zapravo formira i održava isključivo radi takvih potreba“, komentariše Almas Krdžalić, član Radio kluba Sarajevo.

Radioamateri odigrali su posebno značajnu ulogu tokom rata u Bosni i Hercegovini, kada su u nedostatku telefonske komunikacije, uspostavljali razgovore između članova porodica koje su bile fizički razdvojene. Kemal Čović bio je radioamater u ratnom periodu. Prisjeća se što je sve radio.

“Ljudi nisu imali komunikaciju u cijelom gradu. Možete zamisliti da nemate telefon i da ne možete nazvati nikoga i tako dalje. Tako da su radioamateri dali svoj veliki doprinos u uspostavljanju veza i prikupljanju informacija. Ja sam lično osjećao veliku radost za svaku vezu koju sam uspostavio, a uspostavio sam, ne mogu se sjetiti tačno, ali sigurno više od 10.000 veza“, govori Kemal Čović, ratni radioamater.

U mirnodopskim situacijama i kada nema prirodnih nepogoda, radioamateri su pripravni i spremni očekuju poziv za akciju. Za opremu na kojoj rade kažu da je veoma stara i da nisu uvijek sigurni da će raditi na pravi način i u pravo vrijeme.

Mi smo spremni da se odazovemo i na poziv bilo kad i u bilo koje vrijeme, jer radioamateri njeguju ove komunikacije zbog toga što ne ovise čak ni o struji. Možemo raditi sa akumulatorima, agregatima i sličnim stvarima i izaći na teren gdje se to od nas traži”, kaže Krdžalić.

Radio klub Sarajevo ove godine proslavlja svoju sedamdesetu godišnjicu. Bosna i Hercegovina je od 1992. članica Međunarodne unije za telekomunikacije, dok je ‘93. godine prvo javljanje naše zemlje za Eurosong bilo upravo putem radioamatera iz Sarajeva. Iz sarajevskog Radio kluba poručuju: za stanovništvo su tu, uvijek spremni i na vezi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.