Čekanje na penzije se nastavlja, ljudi su gladni

Vijesti 19. apr 201617:33 > 19:15
N1

Agonija penzionera ponavlja se iz mjeseca u mjesec. Većina njih ima mala primanja i jedva spaja kraj s krajem. Posljednjih mjeseci dodatni problem je to što penzije kasne i to čak i po 20 dana. Pojedini penzioneri nisu ih primili ni danas. Čekanje se nastavlja.

Iako je iz Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja potvrđeno da su sva sredstva za penzije isplaćena, pojedini penzioneri i dalje su bez svojih penzija.

Iz Udruženja penzionera kažu kako su telefoni ovih dana usijani. Problem vide u tome što je sve veći broj penzionera, a sve manji broj produktivnih radnih mjesta.

Dok je broj zaposlenih u posljednjih pet godina povećan za oko deset hiljada, broj penzionera je drastično veći. Prema informacijama Udruženja penzionera, samo u ovoj godini je 16 hiljada penzionera više na računu Federalnog zavoda PIO. Pošteno zarađene penzije moraju biti na vrijeme, mnogi penzioneri su očajni i gladni.

“Stalno zovu i pitaju kad će penzije i zašto mi ne poduzmemo nešto, jer veliki broj penzionera doslovno gladuje. Dovoljno je samo kazati da oko 62 posto penzionera od 400 hiljada živi od minimalne penzije i sad zamislite kad on ne dobije penziju i kad penzija kasni samo dan-dva, od čega će živjeti, od čega preživjeti”, komentarisao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Strpljenje, ali i povjerenje penzionera već je izigrano. U jesen prošle godine potpisan je i sporazum kojim je stišan još jedan socijalni bunt.

“Ti neki sporazumi koji se potpisuju čisto da bi bili potpisani i onda se ne implementiraju to zaista nije ništa novo, toga smo se nagledali u prethodnim godinama, jer sistem nije stabilan, nije finansijski održiv, i ne možete ga jednim sporazumom napraviti održivim kad on to nije”, izjavila je Tijana Cvjetićanin, koordinatorica istraživanja na projektu “Istinomjer”.

U međuvremenu, u parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog novog zakona o PIO. Novina je to da se uvodi bodovni obračun penzija prema dužini staža i visini uplaćenih doprinosa, te da Federacija BiH bude garant isplaćivanju penzija.

“Mi smo do sada imali situaciju onoliko sredstava koliko se iz doprinosa prikupi, toliko se i podijeli. Ustvari, Federacija sada preuzima na sebe jednu veliku ulogu, ali penzioni sistem je jedan od najbitnijih, i mi smo jedina država u okruženju koja ne pruža takvu vrstu potpore penzijskom sistemu”, istakao je Kenan Spahić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH.

Iz Federalnog zavoda PIO upozoravaju da sistem koji zavisi samo od doprinosa iz mjeseca u mjesec pokazuje svoje slabosti. Deficit Zavoda iznosi oko 170 miliona maraka, a dugovi, većinom javnih kompanija, oko milijardu maraka.

“I sad ako uzmete u obzir da je za isplatu jedne penzije potrebno oko 160 miliona KM, možete misliti koliko to utiče i koliko otežava isplatu penzija”, rekao je Amel Lizde iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Toliko puta izigrani – novim obećanjima penzioneri ne vjeruju. Život im se svodi, kako kažu, na iščekivanje penzije – sumnjaju da bi u budućnosti moglo biti drugačije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.