Lasić o navodnom interesu Turkish Airlinesa za BH Airlines

Vijesti 20. apr 201611:04 > 12:08
Vlada FBiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na nedavnom sastanku sa delegacijom Turske najavio je mogućnost ponovne saradnje Turkish Airlinesa sa BH Airlinesom. Međutim, resorni ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić u razgovoru za N1 kazao je da nema nikakvih kontakata sa turskom kompanijom.

Zvizdić je kazao da se razgovaralo i o novoj saradnji između kompanija Turkish Airlinesa i BH Airlines koji je u stečaju.

“Dakle, oni su spremni da se takvi razgovori obnove, da se vide novi modeli saradnje i ja sam siguran da će vrlo brzo doći do prvih kontakata između Turkish Airlinesa i Vlade Federacije BiH, a sasvim sam siguran da će to ići u pozitivnom smjeru”, kazao je Zvizdić.

Međutim, resorni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić u razgovoru za N1 kazao je da nema nikakvih kontakata sa turskom kompanijom.

“Sve su vam to naglabanja. Ništa službeno nama nije došlo. Te neke ideje koje nastanu na marginama sastanaka su postale zamarajuće. Ili nešto službeno i konkretno ili se kanite ‘mrtvaca’. BH Airlines je otišao u stečaj, spasili smo radnike i neku imovinu”, kazao je Lasić za N1.

Kako kaže, nije protiv eventualne ponovne saradnje sa  Turkish Airlinesom. 

“Dubioze su, nažalost, nastale pod velikom ingerencijom nekadašnjeg angažmana Turkish Airlines. To je velika kompanija, možda vodeća u svijetu. Zašto je tada otišlo u krivom smjeru, ne znam ni ja. Kod nas sam semo priča u današnjem vremenu, a kad su nastale dubioze? I tada je bio neki direktor, neki Nadzorni odbor, ministar, Vlada… Turkish Airlines ili bilo ko drugi imat će od nas vjetar u leđa da oživimo  u nekoj drugoj formi neki novi BH Airlines”, dodaje ministar Lasić. 

Avion BH Airlinesa posljednji put je sletio na bh. tlo u ljeto prošle godine. Sa motorom ovog aviona ugašena je nada za opstanak kompanije. Trenutni dug premašuje cifru od 40 miliona maraka. Mnogi uposlenici napustili su državu i sreću našli u velikim avio kompanijama.

Povratkom predstavnika Bosne i Hercegovine sa poslovnog foruma iz Ankare vraćena je i priča o BH Airlinesu. Naša delegacija tvrdi, ponovo se uključuje Turkish Airlines.

Mnogi za propast BH Airlinesa krive tursku kompaniju koja je 49 posto vlasništva napustila 2012. godine bez obrazloženja. Za njima su ostali dugovi, loše linije i dva skoro nefunkcionalna aviona. 

Pojedini novi interes turske kompanije vide u borbi da kontrolu letova sa sarajevskih aerodroma, ali i putnike, vrati u svoje ruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.