Nesvakidašnji protest "švicaraca" u Hypo banci u Sarajevu

Vijesti 20. apr 201611:23 > 11:24
N1

Članovi Udruženja "Švicarac" okupili su se kod poslovnice Hypo banke kod Predsjedništva BiH odakle će se uputiti prema ostalim poslovnicama kako bi "blokirali" njihov rad i to uplatama, upitima i gužvom na šalterima.

N1
N1
N1

Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima jučer je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 79 “za” i jednim suzdržanim glasom. U Udruženju “Švicarac” kazali su da se nadaju da je ovo početak rješavanja problema kredita u “švicarcima”.

Danas, oko 100 članova ovog Udruženja, okupili su se u Sarajevu ispred jedne od poslovnica Hypo banke odakle će se uputiti prema ostalim poslovnicama kako bi “blokirali” njihov rad i to malim uplatama, upitima i gužvom na šalterima.

Kako javlja reporterka N1 Aida Hadžimusić, podršku su im došli dati i članovi Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” iz Srbije.

Uplatama od 10 feninga na međusobne račune, članovi Udruženja “Švicarac” “blokirali” su pultove ove banke. 

Podsjetimo, Nacrt prijedloga zakona usvojenog jučer u Parlamentu FBiH ranije je odbacila i Vlada Federacije navodeći da bi mogao dovesti do pravne nestabilnosti zbog retroaktivnih elemenata u nacrtu ovog zakonu. 

Inače, Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini već je počela sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu.

Ponudili su prebacivanje kredita u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanjenje za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate.

Njihovu ponudu do danas je kako se navodi u banci prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što su Udruženju odbacili kazavši kako prema njihovim podacima to učinili samo uposlenici banke. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.