Umro nekadašnji upravitelj Mostara Hans Koschnick

Vijesti 22. apr 201608:02 > 08:04
AFP

Bivši gradonačelnik Bremena i nekadašnji upravitelj Mostara, kojega je na tu dužnost postavila Evropska unija, Hans Koschnick umro je u četvrtak u 87. godini života, potvrdio je Ured grada-savezne pokrajine Bremena, gdje je Koschnik proveo zadnje godine života.

 “Svi žalimo zbog odlaska jednog velikog građanina Bremena. Hans Koschnick je bio veliki političar, veliki demokrat kojeg su cijenili svi”, stoji u izjavi aktualnog gradonačelnika Bremena Carstena Sielinga.

Socijaldemokratski političar Hans Koschnick je od 1967. do 1985. obnašao funkciju gradonačelnika Bremena. Kao istaknuti socijaldemokrat već je u mladosti bio progonjen od nacističkog režima pa je bio interniran u koncentracijskom logoru Sachenhausen.

Od jula 1994. do aprila 1996. Koschnick je obnašao funkciju upravitelja Mostara, kojeg je tokom rata dijelila stroga crta etničkih podjela, a zadaća koju mu je povjerila EU bila je ponovo ujediniti taj grad.

Koschnick je izradio prijedlog o preustroju Mostara s više općina i sa središnjom zonom kao nukleusom oko kojega bi se grad postupno ujedinio.

Taj je prijedlog ipak bio povodom za nove prijepore između bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka koje su se sukobljavale oko granica budućih općina, kao i središnje zone, a nezadovoljstvo hrvatske strane kulminiralo je 1996., kada su demonstranti napali kolonu vozila u kojoj je bio evropski upravitelj.

Koschnick je nakon toga, odlukom tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Klausa Kinkela, povučen iz Mostara.

Tokom obnašanja dužnosti u Mostaru Koschnick se na meti napadača našao već 1994. godine, samo dva mjeseca nakon što je postavljen na dužnost u podijeljenom gradu. U septembru 1994. na njegov ured u hotelu “Ero” ispaljena je granata, a u njemačkim se medijima za to okrivljavala hrvatska strana.

Koschnik u tom trenutku nije bio u uredu a pokrenuta istraga nikada nije službeno utvrdila tko je za to odgovoran.

Hans Koschnick je nakon odlaska iz Mostara do 1999. obnašao funkciju povjerenika njemačke vlade za obnovu Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.