EKSKLUZIVNO| Detalji sa sastanka sa direktorom CIA-e

Vijesti 22. apr 201615:05 > 15:06
N1

U Sarajevu je održan sastanak direktora CIA-e Johna Brennana sa predstavnicima bh. policijskih agencija, Obavještajne službe BiH, ministara unutrašnjih poslova i ministra sigurnosti BiH.

Kako N1 saznaje, Brennana su direktori policijskih agencija i ministri upoznali sa aktivnostima koje se provode u borbi protiv terorizma i koliko je osoba procesuirano u našoj zemlji u vezi sa terorizmom.

Također, bilo je govora i o eventualnom uspostavljanju udarne grupe za borbu protiv terorizma na Balkanu i regionalnom povezivanju zemalja s ciljem borbe protiv terorizma. 

Također, Brennan je informisan o podacima kao što su broj bh. državljana na stranim ratištima, koliko se njih vratilo iz zemalja kao što su Sirija i Irak, kolika je eventualna prijetnja u našoj zemlji kada je riječ o terorizmu.

Šef Američke obavještajne službe obaviješten je i o naporima Islamske zajednice u BiH u borbi protiv radikalnih grupa u našoj zemlji. 

Kako saznajemo, Brennanu su podatke iznijeli državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, glavni državni tužitelj Goran Salihović te Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske.

Šef CIA-e izrazio je zadovoljstvo radom policijskih agencija u BiH, tužilaštava i ministarstava te pohvalio saradnju sa Američkom obavještajnom službom.

On je ponudio bh. institucijama svu pomoć CIA-e u razmjeni podataka i borbi protiv terorizma. Također, upoznao je bh. zvaničnike sa globalnim dešavanjima na ovom polju.

Domaćin sastanka bio je Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 

Nakon ovog sastanka, Brennan je održao i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.