Božo Vrećo za N1: Nove pjesme će odmah osvojiti publiku

Vijesti 23. apr 201617:06 > 17:15
N1

Regionalna, ali i svjetska muzička zvijezda Božo Vrećo večeras će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održati svoj solistički koncert sa početkom u 20:00 sati.

Kako je već poznato, karte su još davno rasprodane, a u razgovoru za N1 nekoliko sati pred početak audio-vizuelnog spektakla kazao je da je sam sebi dao zadatak da ovaj koncert bude stepenica više u odnosu na ono što je do sada radio.

Večeras će publici premijerno predstaviti dvije nove pjesme, za koje ne sumnja da će publika prihvatiti, i da će ih osvojiti izvedbom i emocijom koju one nose.

Riječ je o autorskim pjesmama “Sine”, koju je odradio u kolaboraciji sa sarajevskim bendom Velahavle, i “Pašana” koja je produkt saradnje sa Markom Luisom.

“Nema sumnje da će pjesma sa Velahavle biti dobro prihvaćena. Pjesma je potpuno drugačija, nije ljubavna i govori o dvojici braće. Ja sam se vratio u korijensko istraživanje porodice, i to je zapis o braći koja dolaze u Dubrovnik, i dozivaju majku sa onog svijeta. To me inspirisalo da napišem pjesmu. Čuo sam melodiju, i stvorila se sinergija sa bendom Velahavle. Imao sam i želju da sarađujem s njima, budući da sam dugo vremena prijatelj sa Samirom Hodovićem. Sve se super spojilo, a pjesma te osvoji na prvo slušanje. Pravi pogodak”.

Božo Vrećo je autor muzike i teksta i za drugi pjesmu koju će večeras premijerno izvesti pred krcatim BKC-om.

“Pašana je saradnja sa Markom Louisom. On je odradio aranžman, sa vrhunskim i priznatim imenima. To je ljubavna pjesma, i priča o tragičnoj sudbini Pašane koja je umrla u Hadži Fatiminom hamamu u Foči, što je istinita priča. Definitivno je avandgardna, ali i tradicionalna u isto vrijeme”.

Inače, spot za pjesmu “Sine” sa Velahavle publika će moći vidjeti već u ponedjeljak. 

Ovaj umjetnik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim posljednji koncert u Sarajevu održao je u augustu 2015. godine. Interesovalo nas je kako doživljava nadolazeći koncert, i ima li razlike u odnosu na period prošle godine – kada je također pjevao na istoj – rasprodanoj lokaciji.

“Mudriji sam, stasao sam. Prozreo sam neke stvari. Stvaram autorske pjesme, autorske sevdalinke. Ja se time bavim, kao i autorskom muzikom. Kompletan četvrti album će biti autorski, sa primjesama raznih žanrova koji svemu daje neki poseban šarm, atmosferu”.

Za N1 je kazao da uvijek sebi daje zadatak i ciljeve za stepenicu više.

Pred večerašnji koncert obećao je scenu kakvu do sada možda nismo imali priliku vidjeti.

“Biti će onakva kakva je na Jazz Festu, ali sa mnogo više inovacija. Jako puno slike, grafike i onoga što daje magiju prostoru. Imaš dodatni motiv koji te inspiriše”, kazao je Božo Vrećo za N1.

Bliži se datum promocije njegove knjige “Mila”, za koju je uvjeren da će biti bestseler.

“Knjiga izlazi idući mjesec, i biće bestseler. Interes su pokazali i ljudi iz regiona. Ne znam još mjesto promocije, ali će biti sigurno dovoljno veliko da primi 150 ljudi. Knjiga govori o odrastanju, majci, i svemu onome što me može inspirisati, a napisana je kao lirski roman”.

Premijera njegove predstave “Koštana” zakazana je za 5. august na Tivtu, gdje sarađuje sa režiserom Kokanom Mladenovićem.

“Predstavu sam uskladio sa koncertnim aktivnostima. Potvrđeno je to da su premijere Tivt i Novi Sad. O glumcima ne mogu još govoriti, ali daju sve od sebe i dolaze iz svih dijelova Balkana, ali i šire”, kazao je na koncu razgovora za N1 Božo Vrećo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.