Regionalna akcija protiv trgovine oružja: Gdje su uhapšeni?

Vijesti 25. apr 201617:35 > 19:11
N1

Ponovno se pokazalo da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja odakle se najviše krijumčari naoružanje. Tokom akcije Balkanski okidač, koja je provedena u svim zemljama bivše Jugoslavije, najveća količina naoružanja, droge, zlata i novca namijenjenog kriminalnim radnjama, pronađeno je u Bosni i Hercegovini.

O akciji koja je provedena šest dana nadležni tek sada govore, a N1 saznaje da je većina uhapšenih već na slobodi.

Na području BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, od 17. do 19. aprila oduzeto je: vatreno oružje, eksplozivna sredstva, barut, 257.000 eura, zlato, putnička motorna vozila, opojna droga. Ukupno su uhapšene 22 osobe. Od svih šest država, u Bosni i Hercegovini je pronađeno najviše oružja i droge. I to: 26 komada vatrenog oružja, svih 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 10 ručnih bombi, te svih 52 kilograma droge. U Interpolu nisu mogli da potvrde da li se sumnja da je pronađeno naoružanje i novac bio namijenjen terorističkim organizacijama.

“Iz medijskih navoda je poznato da je danas lako doći do naoružanja u BiH, odnosno da organizovane kriminalne grupe lako dolaze do oružja. Obzirom da je veliki broj istraga u toku ja vam ne mogu reći u koje je sve svrhe ovo oduzeto oružje je korišteno”, rekao je Branislav Pavlović, šef Interpola za BiH.

Do sada se pokazalo da je veliki broj naoružanja takozvanom balkanskom rutom išlo preko BiH, do krajnjih destinacija na Zapadu, gdje je korišteno u terorističkim napadima. Tokom akcije Balkanski okidač u BiH je uhapšeno 10 osoba. Ove su osobe predane lokalnim tužiteljstvima i MUP-ovima, od Bihaća do Tuzle. Ali, i nekoliko dan nakon provedene akcije teško je saznati gdje se uhapšeni trenutno nalaze.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pohvalila se na press konferenciji rezultatima akcije Balkanski okidač i to nekoliko dana nakon što je akcija provedena. No, ni danas nisu znali da odgovore na naše pitanje gdje se nalaze uhapšene osobe. Jedino su znali da odgovore da su one u nadležnosti lokalnih tužiteljstava i policijskih agencija. U pokušaju da idemo tragom te informacije, saznali smo da su pripadnici Federalne uprave policije izvršili pretrese na 12 lokaciji na području FBiH. Tada je uhapšeno 5 osoba i svi su, nakon kriminalističke obrade, pušteni na slobodu. Sad je, kako nam je potvrđeno, u toku vještačenje oduzetog naoružanja, nakon čega će biti podneseni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

Da je BiH pod povećalom govori i podatak da je na akciji suzbijanja krijumčarenja naoružanja inzistirala centrala Interpola u Lyonu. Za 48 sati, koliko je trajala akcija, u šest država, provjereno je preko 40 hiljada osoba. Samo u Bosni i Hercegovini, više od sedam i po hiljada osoba, 2.011 vozila, 20 autobusa, 123 kamiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.