Džuvo predao akreditivna pisma sekretaru NATO-a Stoltenbergu

Vijesti 25. apr 201618:01 > 18:04
Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri NATO ambasador Almir Džuvo je 25. aprila 2016. godine predao akreditivna pisma generalnom sekretaru Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jensu Stoltenbergu. Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u privatnom uredu generalnog sekretara NATO-a.

Ambasador Džuvo je u razgovoru nakon ceremonije prenio pozdrave i poziv članova Predsjedništva BiH da generalni sekretar Stoltenberg u skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu. Ambasador Džuvo je informisao generalnog sekretara sa napretkom u aktivnostima koje institucije BiH poduzimaju na realizaciji reformi u zemlji kako bi se ubrzao put BiH ka euroatlanstskim integracijama, a koji je prepoznat od međunarodne zajednice i koji je rezultirao predajom aplikacije za članstvo u EU.

Ambasador je posebno istakao značajan napredak na putu ka NATO, poput dostignutog veoma visokog stepena intereoperabilnosti oružanih snaga BiH sa NATO, te sa procesom knjiženja perspektivne vojne imovine kao glavnim uvjetom aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP). Ambasador Džuvo je rekao da aktiviranje MAP-a predstavlja veoma važnu poruku, ne samo za BiH i naglasio je važnost politike “otvorenih vrata.”

Ambasador Džuvo i generalni sekretar Stoltenberg su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regionu i svijetu, a generalni sekretar je istaknuo da BiH u njemu ima prijatelja te da pruža punu podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se priključi NATO i EU.