Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu: Dar oboljeloj djeci

Vijesti 26. apr 201612:43 > 12:45
Fena

U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo danas je svečano otvorena Roditeljska kuća namijenjena kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, kada je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća. Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo da riješi administrativne probleme i u martu 2014. godine je počela izgradnja objekta.

Na današnje otvorenje se dugo čekalo, podsjetila je predsjednica Udruženja Lejla Kamerić.

“Uzbuđena sam što smo dočekali ovaj dan. Ovo traje već pet godina. Ovo je najveći projekat koje je udruženje imalo. Znate da smo tri godine imali problem sa dobijanjem dozvola za gradnju. Prevazišli smo to. Tokom cijelog projekta imali smo izuzetnu podršku svih građana BiH, svih medija, društveno odovornih kompanija, dobrih ljudi i pojedinaca. Jako lijepa nam je vijest došla krajem prošle godine kada je obezijeđen ostatak sredstava, zatvorili smo finansijsku konstrukciju i završili objekat. Nije izostala ni podrška sadašnje uprave Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) na čelu sa gospođom Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom UKCS-a. Vidite da se sve može, kada se male ruke slože”, rekla je Kamerić.

Današnje otvaranje čestitala je i Izetbegović poželivši svoj oboljeloj djeci što skoriji oporavak čemu će doprinijeti prisustvo njihovih roditelja, braće i sestara u novoizgrađenoj Roditeljskoj kući, prvoj u Kantonu Sarajevo.

Fena

“Ovo je zbilja svečani dan, čast mi je pozdraviti vas i čestitam udruženju, divnim, hrabrim i upornim ljudima. Nadam se da će postojanje ovog objekta doprinijeti lakše liječenje djece. Oboljeloj djeci koja uđu u ovu kuću želim da budu hrabra i istrajna. Nedavno sam im bila u posjeti, pokušavala da ima objasnim, da sam prošla i sama proces hemoterapije, da sam isto kao i oni bila bez kose i da sam se vratila na posao i nastavila da radim. Roditeljima želim da im bude harmonično u ovoj kući, da se međusobno pomažu, želim da oni koji uđu u ovu kuću izađu iz nje sretni i da kući odvedu zdravu djecu. Na kraju, čestitam donatorima, svima koji su pomogli da se ovaj projekat dovede do kraja”, rekla je Izetbegović.

Trospratna kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 metara kvadratnih ima deset apartmana i multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajedničkom kuhinjom i trpezarijom, salom za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje. 

 Boravak u Roditeljskoj kući u mnogome će pomoći Subhi Lemeš koja dolazi iz Visokog kako bi posjećivala devetogodišnjeg sina oboljelog od karcinoma.

Puno nam ovo znači, da cijele porodice budu na okupu, brat i sestra, otac. Dječak će se liječiti još dva mjeseca, puno nam znače i ta dva mjeseca, a pogotovo onima koji tek dolaze, da budu zajedno i na okupu. Do sad smo se snalazili, imali smo stan daleko, bilo je neuslovno da gore vodimo dijete. Zahvaljujem svim donatorima koji su učestvovali na bilo koji način“, rekla je Lemeš za Anadoliju.

Zahvalost svim donatorima koji su potpomogli izgradnju Roditeljske kuće u Sarajevu uputio je i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Ovo nije vrijeme velikih govora, hoću da kažem u ime Islamske zajednice BiH da prenesem pozdrave i selame reisa Kavazozića koji je danas u Zagrebu, na obilježavanju stotinu godina Islamske zajednice i islama u Republici Hrvatskoj. Ne mogu se otrgnuti sjećanjima ovoga mjesta 1992. godine kada su ove zgrade gdje počinje život, bile bombardovane. Želim iskazati ovom prilikom čestitike dobronamjernim domoljubima, Bosancima i Hercegovcima koji vode računa o svom stanovništvu. Nema uspješne države bez zdrave nacije“, rekao je Smajić.

U okviru današnje manifestacije svečanog otvorenja Roditeljske kuće mališani koji su se izliječili od raka pročitali su pjesmu na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku, koju je napisala djevojčica koja nije dobila bitku za život, Lejla Avdić.

U prisustvu velikog broja građana, oboljele djece i njihovih roditelja, načelnika sarajevskih općina i gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, upućene su zahvale za podršku Islamskoj zajednici u BiH – Vakufska direkcija, KCUS-u, kompanijama, organizacijama, građanima, medijima, Nogometnom savezu BiH i mnogim drugima, a posebne zahvalnice upućene su za najveće donatore iz Kraljevine Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta.

Prisutnima se obratio i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Čestitam vam na hrabrosti i snazi. Ova djeca koja smo vidjeli su naši istinski heroji, trud koji oni ulažu u svoje ozdravljenje ne može se porediti ni sa čim, Ovaj projekat je od ključne važnosti. Svima koji će boraviti u ovoj kući želim poželjeti da je mogu smatrati svojom drugom kućom“, poručio je Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.