Nema više odvajanja bolesne djece od njihovih roditelja

Vijesti 26. apr 201618:33 > 18:40
N1

Roditeljska kuća u Sarajevu otvorila je svoja vrata za sve mališane koje boluju od malignih bolesti i njihove roditelje. Vrijednost projekta je milion i 200 hiljada KM, koje su prikupljene zahvaljujući brojnim donatorima. No, potrebno je dugoročno finansiranje, a predstavnici vlasti obećali su pronalazak sistemskog rješenja.

Nema više odvajanja! Još nekoliko dana i Faruk useljava. Roditeljska kuća otvorila je vrata za njega i druge mališane koji vode bitku za život.

Navečer pod četiri krova spavamo. Ovo će nas okupiti, barem onaj dan ili dva kada dijete nije na terapiji, jer možemo da budemo svi ovdje, jer su apartmani za porodice“, rekla je Lamija Adilović, Farukova majka.

Mogućnost cjelodnevnog boravka za djecu oboljelu od raka, značit će mnogo i drugim porodicama.

Ja sam iz Visokog. Ipak sam u boljem položaju nego majke iz Jajca ili Gradačca“, ispričala je Lamija Adilović.

Suteren i tri sprata. Deset apartmana. Dnevni boravak, igraonica. Sve to to nadomak bolnice. Ali to nije sve…

Prozori kuće su šareni kako ne bi podsjećali na uobičajenu bjelinu bolnice. Inače, ova kuća je zatvorena sa strane koja gleda na bolnicu, a otvorena je prema suncu. Sa druge strane se nalazi predstava vodopada, jer voda simbolizira život, a cijela kuća je energetski efikasna i troši tri puta manje energije nego što je to uobičajeno.

Energiju štedi, ali novac će joj i dalje trebati. Milion i 200 hiljada KM prikljupljeno je na vrijeme. Zbog donacija iz Saudijske Arabije, Katara, Federalne vlade i kompanija, ceremonija otvaranja nije zakasnila. No potrebno je dugoročno rješenje:

Ne želimo više da kucamo na vrata i tražimo pomoć. Mi želimo sistemsko rješenje, jer ta djeca to zaslužuju, da se možemo posvetiti njihovom psihološkom razvijanju i njihovom osnaživanju“, kazao je Fikret Kubat, projekt manager.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, je optimističan: “Nikako nemamo pravo ostaviti ovo na ovom. Mi ćemo naći sistemsko riješenje za ovo u dogovoru i sa kantonom i sa opštinama, jer vidimo da je ovo referalna ustanova, ustanova koja važi za cijelu BiH. Značajno je da je otvorila vrata svima, bez obzira na ko pokriva troškove, iz kojeg entiteta, iz kojeg kantona dolazi. Mi ćemo se zaista potruditi da bude održiva.”

Svake godine oko 50 mališana koji se bore za život prošu kroz Hemaoonkološko odjeljenje bolnice. Kuća koja je danas otvorila vrata za njih i njihove roditelje, dugoročnim finansiranjem zatvorit će vrata bar za dio njihovih briga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.