Radnici "Tuzla kvarca": Mi do smrti ne bismo odustali

Vijesti 29. apr 201608:59 > 09:06
N1

Nakon sinoćnje cjelodnevne agonije, postignut je dogovor Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i radnika "Tuzla kvarca". Četvorica radnika koji su prijetli da će izvršiti samoubistvo sišli su sa silosa, uz obećanje vlasti da će im omogućiti nastavak rada.

Predsjednik Sindikata radnika “Tuzla kvarc” Senad Mehanović potvrdio je za N1 da je potpisan protokol sa Vladom TK, te da su radnici prekinuli štrajk glađu koji je trajao 20 dana.

“Jučerašnji dan je bio težak. Bolje je sedam dana u ratu nego jučerašnji. Štrajk glađu je prekinut. Radnici su sišli sa silosa, živi i zdravi. Nakon 20 dana agonije, sve je prošlo sinoć oko 19:00 sati, kada je potpisan protokol između gospodina Šarića koji će izmiriti naša dugovanja prema Vladi TK”, kazao je Mehanović za N1.

Protokol su potpisali nadležno ministarstvo, direktor firme “Tuzla kvarc”. Radnici će početi raditi za četiri do pet dana, kada im se popravi zdravstveno stanje.

Kada će novac biti uplaćen?

“U protokolu je dogovoreno da je minimum za isplatu 20 do 30 dana. Dobit ćemo pijesak sa kopa, što će Tehnograd Company završiti. Mi ćemo voziti pijesak sa kopa, a Tehnograd će izmiriti naše dugove, dok ne vratimo koncesiju Tuzla kvarcu”, kazao je.

Vlada TK je ranije rekla da neće biti poslovanje dok se ne izmire dugovi, kakva je situacija sada?

“Vidjeli ste da smo počeli kopati mezarja i groblja. Radnici ne bi odustali. Nije se desilo nešto najgore, ali radnici su bili spremni na to. Mi smo rekli – samo tražimo posao, ako nema posla, idemo u smrt”.

“Ovdje nema rješenja. Radnici imaju porodice, minimalno dvoje djece i 100 posto mi do smrti ne bi odustali. To je bio naš stav, i ne bih odustali”, dodao je Mehanović.

Problem je Vlada kantona, koja je bila toliko tvrda, smatra Mehanović.

“To je bio dug od 86.000 KM za koncesije. Ono što su objavljivali dugove, vidjeli ste da su govorili da su to milionski, pa išli su niže i niže, i na kraju su objavili da smo mi dužni ono što je sada na stanju. Dužni smo 320.000 poreskoj upravi, s kojom smo napravili reporogram, i tih 86.000 KM dugovanja koja imamo”, pojašnjava.

“Uprava je slala svaki dan prema vladi dopis da se sjedne, da se dogovore i da se završi agonija sa vlasti. Oni su se oglušavali. Mislim da nije samo bilo do novca, nego da tu nešto drugo stoji. Jučer, da nije bilo gospodina Šarića iz Tehnograda, našeg gradonačelnika Imamovića mislim da bi bilo gore. Bilo je teških situacija. Jedan radnik je krenuo da se baci sa silosa, ali naš direktor ga je uhvatio. Radnici su rekli dok ne dobijemo papir, nećemo odustati”, kazao je Mehanović u javljanju za Novi dan telvizije N1.

Za kraj, predsjednik Sindikata radnika “Tuzla kvarc” je kazao: “Zahvalio bih se medijima u BiH. Da nije bilo njih, teško bi radnici ovo izborili. Hvala svima koji su nas pratili, da nije njih – mi bi bili leševi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.