Odluka o izručenju Šušnjara 7. januara 2015.

Vijesti 19. nov 201421:24 > 21:27
N1

Vanraspravno vijeće Žalbenog suda u Parizu danas je, nakon izlaganja advokata odbrane Radomira (Radovan) Šušnjara, koji su negirali i dalje da se on tako zove, saopćilo da će konačnu odluku o njegovoj deportaciji donijeti 7. januara 2015. godine

Ovo je Agenciji Fena potvrdila predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koja je prisustvovala postupku odlučivanja o izručenju pred nadležnim sudom u Parizu.

Radomir Šušnjar, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba iz Višegrada, danas se pojavio pred Žalbenim sudom u Parizu (Cour d'Appel de Pariš), nadležnim za pitanja koja se tiču postupka njegovog izručenja.

Pored Hasečićeve, postupku odlučivanja o izručenju pred nadležnim sudom u Parizu prisustvovao je i Huso Kurspahić, Višegrađanin, čiji su mnogobrojni članovi porodice zapaljeni u Pionirskoj ulici u Višegradu.

“Meni je osobno drago što je Sudsko vijeće meni i Husi Kurspahiću dozvolilo da ispričamo šta je uradio Radomir Šušnjar i da kažemo da ga poznajem, da nam je bio bliži komšija i da je to Radomir (Radovana) Šušnjar zvani Lalco”, kazala je Hasečić.

Huso Kurspahić je Agenciji Fena kazao kako je u „živoj lomači“ u Pionirskoj ulici zapaljeno devet članova njegove bliže porodice, zatim dalja rodbina, odnosno četrdeset jedno iz familije Kurspahić iz sela Koritnika je odvedeno i završili su među 74. zapaljenih u Pionirskoj ulici.

“Mi smo jako ohrabreni kako je Sudsko vijeće u Parizu dozvolilo da se mi obratimo i da kažemo pravu istinu iako je jako bolna bila. Potvrdili smo identitet Radomira Šušnjara i drago nam je što je Sudsko vijeće čulo naš glas i što smo mogli reći ono što je on uradio i da je to on, jer ga odlično poznajemo. Imali smo priliku i da mu se i obratimo, da ga napadnemo i da kažemo: “Sram te bilo Lalco, duša ti je krvava”, kazala je Hasečić, dodavši kako se Šušnjar „jedno vrijeme tresao, a jedno vrijeme smijao“.

“Danas smo bili šokirani jer smo saznali da se on brani sa slobode: Šušnjar je u aprilu lišen slobode, međutim, nije u zatvoru nego se nalazi na slobodi i ovako vodi postupak uz dva advokata. On i dalje uz pomoć advokata negira svoj identitet, ali Sudsko vijeće koje je po dokumentaciji dostavljenoj od Tužilaštva BiH konstatovalo identične podatke – njegovu sliku, da se radi o Radomiru (Radovana) Šušnjaru i da će odluku o njegovoj deportaciji konačno donijeti 7. januara 2015. godine”, kazala je Hasečić.

Udruženje “Žena-žrtva rata” je u skladu sa svojim programskim ciljevima borbe protiv nekažnjivosti 2010. godine, obavijestilo Tužilaštvo BiH da se Radomir (Radovan) Šušnjar zvani Lalco krije u Francuskoj. On je u aprilu ove godine uhapšen u Francuskoj.

“Šušnjar je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u stravičnom zločinu koji je u javnosti poznat kao ‘Živa lomača’ u kojem je 14. juna 1992. u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvoreno više od 70 civila muslimana među kojima je bilo žena koje su prethodno silovane, kao i djece, a najmlađa žrtva bila je beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime. Mučeni su i na kraju živi zapaljeni. Osmero je uspjelo da se spasi. Dvoje od njih osam preživjelih žrtava monstruoznog zločina do danas je umrlo”, navodi Udruženje “Žena-žrtva rata”.

Za ovaj zločin Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Milana i Sredoja Lukića za progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumana činjenja i istrebljenje, kao i ubistva i okrutne torture. Milan Lukić je 4. decembra 2012. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvorske kazne.