Sloboda medija u BiH: Ograničena, ali ne plaća se životom

Vijesti 03. maj 201617:44 > 19:12
N1

Prizor koji je obišao svijet: James Foley, novinar kojeg su obezglavili pripadnici ISIS-a. On je samo je jedan od 825 novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.

U Bosni i Hercegovini stvari nisu otišle toliko daleko. No, napadi na novinare su brojni.

– Ekipa BHRT-a pretučena je u Milićima 2011 godine.
– U Višićima kraj Čapljine, spaljen je automobil bh novinara Emila Karamatića.
– Mubarek Asani, novinar istraživač, dobivao je prijetnje smrću zbog priče o prostituciji.
– Prije manje od dva mjeseca u Draževini kod Višegrada napadnuta je i ekipa N1 televizije.
– Fizički napad pratile su i verbalne uvrede.

No, prema istraživanju nevladine organizacije Reporteri bez granica, po slobodi govora, BiH zauzima 68 mjesto. Iza Srbije na 59. i Hrvatske na 63. mjestu, ali daleko ispred Crne Gore, koja zauzima 106. mjesto.

“Iako su mediji u BiH suočeni sa teškoćoma, kako direktnim, tako i indirektnim, BiH se nalazi na boljem položaju nego što to rezultati pokazuju, jer su zemlje regiona u nezavidnijem položaju i medijske slobode su daleko ugroženije, nego što je to situacija u BiH”, kazala je Maida Bahto Kestendžić iz vijeća za štampu BiH.

No, u odnosu na prošlu godinu, primjetan je pad:

“BiH je zabilježila pad i to nam govori da je stanje alarmantno. Tome svjedoče upadi policije u redakcije, prošle godine i ove godine… To je stvar koja znači pritisak na medije i znači gušenje sloboda medija i gušenje sloboda”, stav je Enesa Osmančevića, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Istraživanja pokazuju da građani najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političarima. Slobodu govora sputava politička, ali i finansijska zavisnost, mišljenje je građana. No puno opasniji su indirektni pritisci.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka kaže: “Ovdje više nema direktnih pritisaka ili prijetnji od ekonomskih cenatra moći. Političari svojim porukama i uvredama šalju poruku da se tako treba ponašati prema novinarima”.

Vijeće za štampu u BiH od početka ove godine zaprimilo je blizu 200 prijava. Veliki broj zbog komentara koji sadrže govor mržnje na internet portalima.

Iako u Bosni i Hercegovini cijena za slobodu govora nije život, medijska sloboda u ovoj zemlji još je djelimična.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.