Nemile scene na postavljanju Ferhadijinog kamena temeljca

Vijesti 06. maj 201616:57 > 18:18
N1 / Radio Slobodna Evropa (RSE)

Građevinska dozvola za obnovu srušene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, poznatije kao Ferhadija dobijena je 2001. godine.

Međutim, polaganje kamena temeljca bilo je popraćeno velikim nemirima koji su izbili 7. maja te godine.

Tada je blizu 4.000 protestanata kamenovalo više od 300 vjernika i visokih zvanica i participanata pri postavljanju kamena temeljca za rekonstrukciju, a osmero njih je teže povrijeđeno i prevezeno u banjalučku bolnicu.

U međuvremenu, vjernici, političari i predstavnici Islamske zajednice su bili zarobljeni u zgradi Medžilisa islamske zajednice Banjaluka. Prozori te zgrade su polupani, zapaljena je zastava, a oštećeno je dosta privatne i državne imovine tokom kamenovanja pristunih. 

Zbog teških povreda glave, jedna osoba je preminula 26. maja 2001. godine. Zvao se Murat Bandić, a na polaganje kamena temeljca došao je iz Cazina.

Ceremonija postavljanja kamena temeljca je završena nekoliko dana kasnije, pod velikim mjerama osiguranja.

Mirko Šarović, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, tada najviši zvaničnici Republike Srpske izvinili su se posjetiteljima i muslimanima na nemilim događajima nekoliko dana nakon incidenata.

Ko je instuisao masu i djecu, krivična odgovornost nije utvrđena, čak ni za ubistvo.

Sve se završilo na prekršajnim prijavama.

Podsjećamo, obnovljena Ferhat-pašina džamija u Banjaluci zvanično će svoja vrata otvoriti sutra, 7. maja 2016. godine- simbolično, na isti dan kada je prvi put otvorila svoja vrata 1579. godine.

Izgradnju džamije finansirao je Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u kao kulturni spomenik nulte kategorije.

Od još uvijek nepoznatih počinioca džamija je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine. Rekonstrukcija džamije počela je kako smo rekli 2001. godine

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.