Ahmet Davutoglu doputovao u Banjaluku

Vijesti 07. maj 201611:54 > 11:56
Reuters

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu doputovao je u Banjaluku, gdje će danas prisustvovati svečanom otvorenju Ferhat-pašine džamije.

Davutoglua su na banjalučkom aerodromu dočekali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, zamjenik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i drugi zvaničnici.

U pratnji Davutoglua su supruga Sare Davutoglu i zamjenici premijera Yalcin Akdogan, Lutfi Elvan i Tugrul Turkes.

Davutoglu će danas prisustvovati otvorenju obnovljene džamije Ferhadije, koja je većim dijelom obnovljena uz donaciju Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993, minirana je i u potpunosti srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini. Ferhadija je predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.