Princ Charles: Neka Svevišnji Bog blagoslovi Ferhadiju

Vijesti 07. maj 201614:29 > 14:37
Fena

Njegovo kraljevsko veličanstvo princ od Velsa Charles poslao je poruku s iskrenim čestitkama u povodu otvorenja džamije Ferhadija.

“Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu uputiti moje iskrene čestitke povodom otvorenja džamije Ferhadija. To je nevjerovatan uspjeh i ogromna počast umijeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprinjeli procesu neumorne restauracije”, naveo je princ od Velsa.

“Stoljećima je ova historijska građevina bila jedan od najvažnijih primjera islamske arhitekture u Evropi. Njena obilježja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsjetnik trajnog kulturološkog dijaloga između islama i hrišćanstva”, stoji u saopćenju.

“Brutalno uništenje džamije Ferhadija 1993. godine bilo je tragičan primjer šta se može desiti kada se zajednice namjerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko naslijeđe i da se, umjesto toga, fokusiraju na razlike među sobom. Ipak, ponovna izgradnja je izuzetan i snažan pokazatelj kako zajednice, koje su neviđenim barbarstvom i patnjom bile razdvojene jedna od druge, mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju. Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi ovo mjesto i sve njegove ljude”, kaže se u poruci princa od Velsa, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

U saopćenju se navodi da je Njegovo kraljevsko veličanstvo već dugo vezano za Bosnu i Hercegovinu i region. Otvorio je ponovo izgrađeni most u Mostaru 23. jula 2004.godine a nedavno je posjetio Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Njegovo veličanstvo je od početka podržalo rekonstrukciju džamije Ferhadija.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson prisustvovao je današnjem otvorenju džamije Ferhadija u Banjaluci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.