Smrt fašizmu, sloboda narodu: Antifašizam treba da postoji

Vijesti 09. maj 201610:55 > 10:56
N1

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope. Na današnji dan 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Gošća regionalne teme Novog dana bila je Fatima Husejnović, članica upravnog odbora SABNOR-a KS, koja je govorila o antifašizmu.

Mi antifašisti se puno družimo, podržvamo jedni druge i tu smo da se oglašavamo čestitkama ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu’“.

O obilježavanju ovog dana nekad i sad je kazala: “Nekad se antifašizam otvoreno slavio, a danas je to na neki način uskraćeno, mada se mi antifašisti borimo da dođemo do izražaja, pogotovo među mladima“.

Rekla je i kako mladi o antifašizmu znaju onoliko koliko stari prenose na njih i da su na skupovima mladima najinteresantnije patriotske pjesme.

“Vlasti su prije o antifašizmu govorili više, a danas ga mnogi dijele s komunizmom a to nema veze jedno s drugim. Antifašizam treba da postoji i mladi moraju da to preuzmu ako misle bolju budućnost sebi obezbijediti“, komentarisala je.

Husejnović se prisjetila i 4. maja 1980. godine, kada je preminuo Josip Broz Tito.

To je bio dan kad sam se osjećala kao siroče i taj osjećaj sam imala i kad mi je otac umro“, rekla je.

Husejnović je u “Titove omladince” primljena kada je imala 13 godina te je kazala kako je bila najsretnija taj dan jer je Tito volio omladince i kleo se u omladince, a imao je i razloga da se kune u omladinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.