Poruka Svetlane Broz: Otjerajte fašiste na margine društva

Vijesti 09. maj 201621:49 > 21:58
N1

Svetlane Broz nema u politici, ima jasne stavove - pa je ne zovu, tako je kazala gostujući na N1 u emisiji Pressing.

“Imam jasne stavove, ljevičar sam i mislim da u BiH ne postoji jasna ljevica. Ideja ljevičarstva je ubijena kroz loše političare koji su to namjerno loše vodili”. 

“Nikada nisam bila član niti jedne partije, čak ni one koju je vodio moj deda. Kroz NVO sektor ima šire djelovanje nego kroz političku partiju, a nikome ne bih podredila svoje ime. Politike u mojoj poridici je bilo dovoljno za 300 godina”, kazala je. 

Za dobrim konjem se prašina diže – komentarisala je brojne afere koje su joj se stavljale na ime, i ime organizacije koju vodi (GARIWO), i koju je osnovala.

“Postoji petlja organizacija koju vode ljudi, a ja sam je osnovala”.

“Čudna je to priča. Ali ništa nije istina”, kratko je kazala. Preko medija je imala i spor sa sinom, kojeg je kratko prokomentarisala u Pressingu. 

“To što je objavljeno, da je moj sin govorio – to služi njemu na čast. Odgovorila sam novinarki – ja zadržavam svoj život na sebe, čak i kada na njega pljuju i oni koje sam stvorila. Moj sin je imao svoje principe, koji su bili neadekvatni – ogorčen je bio što nisam ispunila finansijska očekivanja. I to nije bilo u redu, ja sam njega stvorila – a ne on mene”.

Kazala je da ima nekoliko nezavršenih knjiga, puno filmova koje želi napraviti.

“Želim da da očuvamo nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost, koju ove godine nismo dodijelili – jer nismo imali sredstava. Toliko o milionima i milijardama. Mi smo bili finansirani od Norveške ambasade, i oni su to pratili. Ali promijenili su fokus nakon 20 godina. Logično je bilo da domaće institucije preuzmu brigu o takvim stvarima, i da pomognu. NVO ne može imati profit i dobit”.

“Ne očekujemo sredstva od ministarstava, ali uvijek apliciramo. Za neke projekte da, ali ne za najeminentniju nagradu Duško Kondor”.

Poruka mladima kojima se obraća:

“GARIWO je radila za preko 100.000 mladih iz BIH, pozivam samo njih da se probude i pokažu svoju građansku hrabrost. To smo radili da bi se oni probudili i suprostavili se svakome ko je negativan. Probudite se, otjerajte fašiste na margine društva i oformite građanski život u BiH”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.