Pravda za Dženana: Protestna šetnja u utorak, 17. maja

Vijesti 10. maj 201613:39 > 13:42
Patria

Nismo zadovoljni prvenstveno radom Kantonalnog tužilaštva KS, a onda ni radom policije, rekao je Muriz Memić, otac Dženana Memića koji je preminuo 15. februara usljed teških povreda koje je zadobio na Velikoj aleji na Ilidži.

Iako je zastupnica SDPBiH u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović uputila inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira istražnu komisiju koja će hitno ispitati propuste u postupanju policije u slučaju ubistva Dženana Memića, njegov otac Muriz Memić smatra da je veća odgovornost za propuste u istrazi u radu Kantonalnog tužilaštva.

“Evo, bio sam upravo kod advokata i to je paradoks da mi kao jedina oštećena strana moramo tražiti svoja prava kod advokata. Nismo mi počinitelji krivičnog djela pa da prava tražimo preko advokata. Sramota je da nismo imali adekvatnu komunikaciju sa Kantonalnim tužilaštvom”, rekao je Memić i dodao da je za 100 dana, koliko je prošlo od ubistva njegovog sina, imao svega tri kontakta sa službenicima tužilaštva i policije.

Također, najavio je novu protestnu šetnju za utorak, 17. maja.

Danas je izdato saopštenje u kojem se navodi da je zastupnica SDPBiH u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović uputila je inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira istražnu komisiju koja će hitno ispitati propuste u postupanju policije u slučaju ubistva Dženana Memića.

Srna-Bajramović smatra da je krajnje vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila i to u korist građana koji su ih birali da u tom zakonodavnom tijelu zastupaju njihove interese.

“Nedavno pismo glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić upućeno roditeljima ubijenog Dženana Memića još jednom je potvrdilo ono što svi znamo, a to je da postoje ozbiljni problemi u radu institucija zaduženih za borbu protiv kriminala u Kantonu Sarajevo. Evidentno je iz pisma glavne tužiteljice da postoje opstrukcije unutar policije u vezi sa istragom ovog slučaja. Nažalost to nije prvi takav slučaj”, navela je Srna-Bajramović.

Ona je zbog toga zatražila od Komisije za sigurnost Skupštine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o unutrašnjim poslovima KS odmah pristupi imenovanju posebne skupštinske istražne komisije koja bi ispitala djelovanje i rad policijskih službenika u tom slučaju, te dodala da poslanici u Skupštini imaju mogućnost i još veću obavezu da djeluju u ovakvim slučajevima.

Srna-Bajramović naglašava da je nedopustivo da Tužilaštvo KS nailazi na opstrukcije u redovima policije u takvim slučajevima, a što je više nego jasno svakome ko je pročitao pismo tužiteljice Burzić.

“Upravo iz ovih razloga sam i predlagala amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima KS kako bi bila osigurana adekvatna mogućnost civilnog nadzora nad radom policije. Poslanici u Skupštini KS tada su dali podršku ovim prijedlozima i zbog toga danas imamo zakonsku mogućnost da u ovom i svim sličnim slučajevima reagiramo i pokušamo otkloniti i sankcionisati eventualne propuste, samovolju i zloupotrebe u redovima policije. Pozivam i građane koji su s pravom uznemireni zbog ovog slučaja, ali i svih drugih sličnih slučajeva, da vrše pritisak na nas poslanike u Skupštini KS, kako bi se ozbiljnije posvetili provedbi zakonskih mogućnosti koje dozvoljavaju Skupštini da se uključi u rješavanje ovakvih slučajeva”, rekla je Srna-Bajramović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i marketing SDPBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.