'Općina Stari Grad nije povela računa o slabovidnim osobama'

Vijesti 11. maj 201615:38 > 15:41
Anadolija

Amir Mujezin je slabovidna osoba od rođenja koja se bavi univerzalnim dizajnom. On je za N1 izrazio ogorčenje zbog današnjeg presijecanja vrpce povodom završetka projekta kontrole pristupa užem starogradskom jezgru Sarajeva.

Kao osoba koja se bavi univerzalnim dizajnom želim reagovati jer Općina Stari grad nije povela računa o tome koliko će to štete nanijeti osobama s invaliditetom koje imaju oštećenja vida ili su potpuno slijepe“, kazao je Mujezin.

On je kazao da su nadležni, prilikom postavljanja zaštite, apsolutno zanemarili standarde i propise koje predlaže EU.

To znači da se, ako je to jedino rješenje, mora pronaći način koji će dati efekat i koji neće dozvoliti da slijepa osoba bude ugrožena“, dodao je on.

Stubovi su metalni i oni predstavljaju opasnost prilikom prolaska slijepog lica i njegov vodiča“, rekao je Mujezin.

On smatra da je Sarajevo ionako nepristupačan grad, a pogotovo dijelovi Starog grada.

Ne postoje taktivne trake. Kakvu poruku šaljemo turistima iz EU koji vrlo dobro znaju kakvi su standardi u njihovim zemljama. Ogorčen sam i mogu sigurno najaviti da je ovo početak moje borbe da se nađe neko treće rješenje“, poručio je Amir Mujezin za N1.

Podsjećamo, Općina Stari grad je postavila potopne i fiksne stubiće kojima će se kontrolisati saobraćaj vozila. U prvoj fazi projekta i dijelu druge faze, stubići su postavljeni na devet lokacija: Sebilj (fiksni), Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni), Abadžiluk (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije (fiksni), Trg oslobođenja – Alija Izetbegović (fiksni).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.