Popović o Banjalučanima: Urbani su izgubili od ruralnih

Vijesti 11. maj 201621:20 > 21:31
N1

Slobodan Popović je gostujući na N1 u emisiji Pressing kazao da u Banjaluci nema više pravih Banjalučana, jer su "urbani izgubili bitku protiv ruralnih" 90-ih godina prošlog vijeka.

U rubrici X – RAY kratka pitanja, kratki odgovori dugogodišnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Banjalučanin je komentarisao političku i društvenu zbilju u BiH.

Da li je BL gdje je nekad bila: “Banjaluka je kao i svaka urbana sredina. Doživjela je promjenu sturukture. Urbani su izgubili bitku protiv ruralnih, nakon demo(n)kratskih promjena 90-tih godina. Banjalučani su manjina u svom gradu. Tako je u Sarajevu, Zenici…”

Mir i povjerenje – kada će se vratiti: “Kada prestanemo razmišljati na način koji nije logičan i prirodan. Kada kažemo onima koji se brinu o nama, a ne žive ovdje. Davutoglu, Vučić, Kitarović – zahvalimo se svim dušebrižnicima”.

Može li mirno spavati vlast sa ovom opozicijom: “To prihvatam kao floskulu. Kakva god da je opozicija, mora biti remetilački faktor vlasti”.

Socijaldemokrati, interesne zajednice bez orijentacije: “U onom entitetu gdje živim postoje lažni socijaldemokrati. i u FBiH je tako”.

Politički preletači: “Ja sam preletio iz SDP-a u PDP. Samo zbog jednog razloga. Trebali su samo da me iscipelare u SDP-u. PDP kao jedna od poluga priče je da bih bio na drugoj strani vlasti, koja ne valja”.

Milorad Dodik: “Pragmatičar koji misli da je pragma dovoljan razlog da budete političar”.

Dragan Čavić: “Prošao je kroz Scile i Haribde jer su ga proglasili izdajnikom zbog Srebrenice”.

Bakir Izetbegović: “Ima problem što u FBiH na drugoj strani ima osobu koja je ‘latinci su stare varalice’, s kojom pokušava da napravi priču – a ta osoba nije iskrena u mjeri koja je potrebna za pravljenje priče”.

Fahrudin Radončić: “Kad čovjek postane ono što je on za kratko vrijeme, onda se moramo zapitati – kakvim vanzemaljskim osobinama je on to postao? Neko ko je bio novinar u listu Danas, danas ima najveći toranj na Balkanu”.

Dragan Čović: “Neko od Jugoslovena, koji je pisao ćirilicu, važan direktor bivšeg sistema, od jednom postane sve suprotno tome – i istovremeno se opari, šta da čovjek kaže o vrijednostima te osobe?”

Željko Komšić: “Ima dvije stvari koje su kapital. U očima većine građana BiH slovi kao pošten političar. U najbrojnijem narodu, Bošnjacima slovi kao bh. patriota. To samo treba iskoristiti”.

Zlatko Lagumdžija: “Čovjek koji je u konačnici bio jedini, ali glavni razlog mog odlaska iz SDP-a. On je kao i Dodik, upropastio ideju socijaldemokratije, a trebat će joj 10 i više godina da se vrati na svoje – 278.000 glasova je imao, pa izgubio. Poslije kaže da je ponosan na rezultate”, ispričao je Popović. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.