Kremić: Agencija za statistiku BiH se ponaša neadekvatno

Vijesti 12. maj 201610:39 > 10:53
N1

U Sarajevu je jučer održana sjednica Centralnog popisnog biroa, a na dnevnom redu je opet bilo rješavanje spornih pitanja oko obrade podataka popisa stanovništva iz 2013.godine. Zatražena je odgoda objave popisa do kraja 2016. godine.

Gost Novog dana u temi jutra bio je Emir Kremić, direktor federalnog Zavoda za statistiku.

Volio bih da smo ovaj popis doveli do kraja, međutim Federalni zavod za statistiku morao je braniti evropski put BiH, zakonitost rada i objave rezultata popisa, međunarodne standnarde na koje se BiH obavezala. To govori u kakvu smo situaciju dovedeni zbog neadekvatnog ponašanje Agencije za statistiku BiH prema važnom projektu, prema kojem se Vijeće ministara BiH reformskom agendom obavezalo“, kazao je Kremić.

On je kazao da je neophodno da Agencija za statistiku BiH u što kraćem roku, u narednih nekoliko dana, utvrdi jedinstvenu metodologiju kako bi se stekli tehnički uslovi za dalje pomjeranje roka, jer bi sve ostalo, prema Kremićevim riječima bio presedan u jednoj izvršnoj vlasti.

Umjesto da sprovodi i izvršava zakone, Agencija za statistiku radi suprotno. Možda menadžment smatra da je iznad zakona“, rekao je Kremić.

Direktor federalnog Zavoda za statistiku je kazao da taj Zavod radi prema međunarodnim standardima.

Očekujem hitno djelovanje Evropske delegacije i očekujem da Međunarodna zajednica zauzme stranu, jer neutralan stav neće donijeti rješavanju problema. Došlo je vrijeme da se kaže ko je kriv. Neko mora dati odgovore. Mi smo dali svoj maksimalan doprinos kroz sve sjednice.

Od Vijeća ministara BiH očekuje da radi u skladu sa zakonom.

Sve što je bilo do njih su omogućili i zaista su kvalitetno odradili svoj posao po pitanju ovoga. Ponavljam, sada je odgovornost na Agenciji za statistiku BiH.

Kremić je poručio da je ovaj proces pravno doveden do kraja.

Svi pravni uslovi su stečeni, ništa se nije desilo da bismo realno morali produžiti rok za objavljivanje. Danas kada bi se potpisala metodoligja sve bi bilo završeno na vrijeme. Federalni Zavod za statisiku je spreman Agenciji za statistiku BiH pružiti kapacitet da se radi u tri smjene kako bi se sve uradilo u zakonskom roku“, dodao je on.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije je kazao da Centralni popisni biro nema nadležnosti da usvaja niti dogovara određene stvari.

Kada govorimo o usvajanju onda su to poslovi Agencije za statistiku BiH. Na Centralnom popisnom birou se traži da se ozakone nezakonita rješenja.

Prvog jula mora da bude gotov i objavljen popis. Ako ne dođe do toga, ako ne ispoštujemo zakon, sa kojim posljedicama se susreće BiH?

Ako je zakon obavezao građane da moraju dati sve podatke, onda građani skladno tome imaju obavezu i da traže podatke koje su ih dali“, mišljenja je Emir Kremić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.