Obilježena 34. godišnjica rudarske nesreće u jami Raspotočje

Vijesti 12. maj 201612:31 > 12:35
Anadolija

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje i Fatihom danas je u krugu jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica obilježena 34. godišnjica od nesreće u ovoj jami u kojoj je živote izgubilo 39 rudara.

Kod spomen-ploče sa imenima 39 poginulih rudara okupili su se uposlenici RMU Zenica te članovi porodica poginulih rudara, kojima su se obratili direktor RMU Nisvet Topalović te predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Topalović je rekao kako se ove nesreće treba sjećati iz više razloga.

„Prvi je što su to bili naši prethodnici, jer su oni to zaslužili, ako ništa drugo, ostavili su nam mjesto gdje da radimo. Drugi razlog je da se sjećamo ove nesreće da je tehnički pratimo i da nam se ona nikad ne ponovi, a ako mora do toga doći, onda da se pripremimo i izbjegnemo je. Mi danas u rudniku Raspotočje imamo savremenu metanometrijsku centralu koja stalno mjeri plinsko stanje i to je posljednja riječ tehnike. Uz pomoć ‘Elektroprivrede’ vršimo investicije za nabavku novog širokog čela koje bi povećalo i ubrzalo prozivodnju, to bi i zaštitilo rudare i sav prostor oko njih u širokom čelu bi bio siguran“, rekao je Topalović.

Sinan Husić, predsjednik Sasmostalnog sindikata rudara FBiH, je u razgovoru za Anadoliju rekao kako je stanje u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine teško.

„Trenutno stanje u rudnicima uglja u FBiH nije na onom nivou na kojem bi željeli uposlenici rudnika mrkog uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine da bude. Rudari se suočavaju sa nedostatkom kvalitetne, adekvatne opreme za izvođenje radova i u podzemnoj i na nadzemnoj eksploataciji uglja. Instistiramo na implementaciji investicione faze koja je predstavljena od strane Vlade FBiH i ‘Elektroprivrede’ za period 2016.-2018. i ona predstavlja prevazilaženje određenih problema sa opremom“, rekao je Husić.

Husić je u protekle tri godine oko 20 puta obišao rudnike, a kaže da je u rudniku “Abid Lolić” u Biloj jako teško stanje, kao i u jamama RMU Zenica, Kakanj i Kreka, te dodao kako u površinskim kopovima uvjeti za rad su lakši, ali ima prostora za napredak. Napomenuo je i da zaposleni u rudnicima FBiH moraju ostvariti ciljeve da uslovi budu humaniji i bolji, rekavši kako gašenjem rudnika propada država.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Nesreća u jami Raspotočje RMU Zenica desila se u noćnoj smjeni 12. maja 1982. godine, kada je u eksploziji metana stradalo 39 rudara. Rudarsku nesreću te večeri preživjelo je osam rudara. Uprava rudnika tada je pomogla porodice 39 stradalih komorata iza kojih je tada ostalo 58 djece.

To je jedna od najvećih rudarskih nesreća u Bosni i Hercegovini, a jama Raspotočje važi za jednu od najopasnijih jama za eksploataciju uglja.

Prije nešto manje od dvije godine, 4. septembra 2014, nakon gorskog udara u ovoj jami je živote ostavilo pet rudara, a više ih je bilo povrijeđeno. Tada su 34 rudara ostala više od 20 sati zatrpana pod zemljom, ali ih je nažalost samo 29 živih izašlo iz jame.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.