Dan poslije protesta u RS: Ključni problem je ipak novac

N1

Opozicija ne odustaje. Najavljuju nova okupljanja. Za njih je jučerašnji protest pokazao da nisu neprijatelji Republike Srpske.

Jedan od lidera Saveza za promjene, Dragan Čavić, danas kaže da je 18.000 pristalica opozicije bilo u parku Mladen Stojanović. On negira bilo kakva strana uplitanja u proteste.

“Mi možemo samo da kažemo. Juče su bila dva skupa. Jedan na Trgu Krajine na kojem su bili natjerani i drugi u parku na kojem su bili slobodni. A vrijeme će pokazati ko je bio u pravu”, kaže.

Ne negiraju političari iz oba bloka da je predizborna kampanja već krenula. Za njih predstojeći lokalni izbori imaju opšti politički značaj.

Za vladajuću koaliciju je jučerašnju podršku koju su imali na mitingu signal da im građani u Republici Srpskoj vjeruju.

“Veliki broj građana RS podržava aktuelnu politiku na čelu sa SNSD-om. i Miloradom Dodikom. Situacija nije sjajna, ali niko ne može ni reći da je sjajna, ali mi moramo mjenjati neke stvari u narednom periodu”, stav je Marka Vidakovića, podpredsjednika SNSD-a.

Za upućene je izvjesno da će vlast oslušnuti šta je bila poruka iz parka Mladen Stojanović, bez obzira na trenutne odnose dvije struje u Republici Srpskoj.

Ključan problem u ovom entitetu je novac, koga nema, a probleme treba rješavati. Bez obzira na netrpeljivost prema državi, vlast iz RS je prihvatila zajedničke reforme i rezove koje iz njih proističu.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar kaže: “A to će naravno značiti smanjivanje svih mogućih troškova funkcionisanja administracije. Tako da ja mislim da će te stvari morati da urade ako žele sredstva MMF-a, a to će biti na fonu onoga što je rečeno u parku”.

Ko će koga slušati, vrijeme će pokazati. Protesti i mitinzi neće rješiti goruće probleme građana Republike Srpske, tvrde to i sami akteri skupova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.