Protesti vs kontraprotesti u RS: Rezultat – neriješeno

Vijesti 15. maj 201619:16 > 19:25
N1

Najvjerniji glasači, neuvjerljivi govori, malo pjesme i svako u svoj autobus i povratak u realnost.

Ocjena prosječna. Ni protesti, ni kontraprotesti, nisu okupili očekivane i najaviljivane mase, sa kojih, prema mišljenju mnogh, ni pozicija, ni opozicija, nisu odnijele nove političku poene.

Sportskim rječnikom – neriješeno. Svi su složni u jednom – i ovaj put je izgubio narod.

“Ono što vidimo posljednjih godina ovdje je politizacija svega. Politika je ovdje postala sama sebi cilj i svrha, i jede sve ostale segmente društva. Teško je procijeniti kako će se situacija dalje odvijati budući da idemo ka lokalnim izborima”, kaže Srećko Latal, politički analitičar.

Iako su političke reakcije danas izostale, na nacionalistički i antidržavni politički diskurs koji je jučer preovladavao na oba skupa, uslijedili su brojni komentari.

Većina ističe da ih atmosfera koja je se jučer osjećala u Banjaluci nije iznenadila. Sve se, manje-više i očekivalo.

“Žalosno je, i ovaj skup je završio sa prvim taktovima Marša na Drinu i prva riječ je boj. Dosta je bojeva, dosta je retorike kakvu smo sada imali i kakvu smo navikli kod Milorada Dodika već čuvenog po tome, ali čovjeka kojeg je krajnje vrijeme da ga se zaustavi. On je danas, glasnije nego ikada ranije, govorio da je Republika Srpska država”, kaže Vlastimir Mijović, novinar.

Analizirajući fokus obraćanja na jučerašnjim skupovima, akademska zajednica smatra da nije bilo pokušaja rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema, već, kako kažu, nadmetanje u srpstvu. Ako je to ono što želi čuti, narod je, kažu, u ogromnoj krizi.

“Ipak sam ubijeđen da je jučerašnji skup u Banjaluci početak kraja najvećeg nacionalizma, koji postaje i svojevrsni fašizam, da je kraj jer stvarnost u kojoj živimo teži da se stvari mijenjaju. Gladni ljudi, osiromašeni ljudi, penzioneri, štediše u različitim bankama, sigurno u budućnosti neće više moći živjeti od srpstva”, ocijenio je akademik Adil Kulenović.

Jučer se nakon što se narod u Banjaluci razišao, oglasila i Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koja se ogradila od podrške SAD-a u održavanju skupova, ali je izrazila zabrinutost što je na oba skupa bilo retorike koja vodi podjelama.

Na kraju, Očekivanja mnogih da će iskoristiti trenutak da ukaže na suštinu problema u Republici Srpskoj, iznevjerila je i opozicija, koja se, kako kažu, priključila utrci ko više voli Republiku Srpsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.