Pregled sedmice: Protesti, Panama, osvježeno VM, Eurosong

Vijesti 15. maj 201619:30 > 19:33
N1

U jednom danu na dva mjesta., vladajući na Trgu Krajine, opozicija u Parku. Više od 2.000 policajaca osiguravalo je skup u Banjaluci koji je prošao bez incidenata. Zapaljivih govora ipak nije nedostajalo.

Stigli su zahtjevi za raspisivanje prijevremenih izbora I formiranje prelazne vlade, malo se i zapjevalo.

Protesti u Banjaluci pokazali su uz ostalo, kliko danas ima BiH u Republici Srpskoj, da su porodice osvejdočenih ratnih zločinaca idalje važan faktor u dokazivanju patriotizma, ali I da RS nikada nije bila više podjeljena uoči lokalnih izbora u oktobru I da je sve manje straha.

Čeka nas zanimljiva politička jesen. Pitanje za obamrlu Federaciju – koliko bi danas uspjela skupiti njena opozicija?

Banka Srpske, Panama dokumenti i Tužilaštvo BiH

Iako su se mjesecima kleli da se u Banku Srpske ne smije dirati, mnogo jače od nacionalnog ponosa je novac kojeg u ovom trenutku može osigurati samo MMF, pa je tako ove sedmice konačno objavljena likvidacija banke. U javnost je u međuvremenu izašla i potvrda prvog čovjeka Tužilaštava BiH Gorana Salihovića da se u okviru istrage o Pavlović baci istražuje i Milorad Dodik.

A kada će Tužilaštvo početi istragu oko tzv. Panama papers u BiH, nije poznato osim da se sve budno prati. Objavljena su nova četiri imena osoba iz BiH koje su iskoristile pogodnost offshora komapnija. Nedim Uzunović, Amel Kovačević, Edin Smajić i Edin Zeković.

Naročito zanimljiv istražiteljskom novinarskom timu je aktuleni direktor Bosnalijeka. U vrijeme dok je Uzunović bio šef predstavništva u Rusiji osnovao je kompaniju koja ima ima podružnicu I u BiH.Eventualne nezakonite radnje Uzunović je demantirao, no nije pojasnio čime se bavi njegova firma.

Još 2013.godine, tada resorni federalni ministar Erdal Trhulj podnio je krivičnu prijavu protiv Uzunovića zbog sumnjivih transakcija sa više kompanija u Rusiji koje su Bosnalijek samo za jednu godinu koštale oko milion eura. Istraga po ovom predmetu još uvijk traje, potvrdili su u Tužilaštvi.

Kompletirano Vijeće ministara BiH

Na poziciju ministra prometa i komunikacija zasjeo je Jusko Ismir, kadar SBB-a , a nakon što se na ovoj funkciji zahvalio i odbio je Bakir Dautbašuć protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Jusko je krajem novembra preuzeo dužnost od Predraga Kurteša na čelu MUP-a Kantona Sarajevo te je do ove sedmice obavljao ovu dužnost. Magistar tjelenog odgoja, kaže svjestan je odgovornosti i povjerene mu dužnosti. Usput, nije prvi put da na ovu funkciju dolaze osobe koje nemaju nikakve veze sa prometom. Na federalnom nivou, ministar prometa je Denis Lasić profesor matematike, pa je ako nista drugo, dobar u računanju onoga što nemamo, a obećano je.

Inače, ove sedmice objavljeno je kako počinje izgradnja dionie sjeverno od Zenice, Klopče-Pečuj vrijedne 107 miliona eura . Dionica je duga 5,78 km, procjenjeno je da će biti završena za dvije i pol godine. Gradnja autocesete u BiH započela je davne 2001.

Evropki put BiH sa popisom na čekanju

Koliko će biti dug put BIH prema EU u ovom trenutku niko ne može ni pretpostaviti. No bitno je da se proslavi dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, dok bh. nove istorijske istine nikada nisu bile udaljenije od onoga šta je antifašizam.

No Evropa želi da BiH napreduje, a sljedeći koraci su u u rukama vlasti na svim nivoima u BiH upozorio je u Sarajevu prvi čovjek EK za proširenje.

Samo dan kasnije, Agencija za statistiku dosjetila se da od Vijeća ministara zatraži odgodu propisanog roka 1.jula za šest mjeseci. Niko od aktera priče o popisu, međutim, ne garantuje da će ta odgoda značiti išta drugo osim kupovine vremena.

Radi podsjećanja popis je koštao 50 miliona KM.

A EUROSONG?

BiH se nije uspjela plasirati u finale Eurosonga, kažu jer Evropa nije shvatila što je naš scenski nastup trebao reći.

Bol, žica, zidovi, Evropa i ljubav koja sve pobjeduje, a tu su lobiji koje BiH nema. Možda je vrijeme da se pošteno odgovori koliko je BiH uopste uložila u nastup i promociju svojih izvodača ali i da pjesma koliko god da je nama dobro zvučala nema mnogo veze sa onim sto danas jeste Eurosnog.

Brzo, dinamično, moderno, plastično sa specijalnim efektima I porukom koju Evropa razmije i podržava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.