Reiner: Hrvatska svim srcem stoji na raspolaganju BiH

Vijesti 16. maj 201610:03 > 10:08
N1

"Uz dobru volju obje strane mogu se postići dogovori oko otvorenih pitanja, koji će zadovoljiti obje strane", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

On je kazao da se na sastanku s predstavnicima oba doma Parlamenta BiH  razgovaralo o gospodarskim odnosima jer su oni ” malo oslabili prošle godine, a za to nema razloga”, smatra Reiner.

“Vjerujemo da bi se mogli puno povećati, da bi se investicije jedne zemlje u drugu mogle povećati. Više od 200 hrvatskih preduzeća ima predstavništva u BiH, a 86 bh. firmi ima svoja predstavništva u Hrvatskoj. To se može povećati, kao i trgovinska razmjena. Razgovarali smo o infrastrukturnim i energetskim projektima, koji ne bi bili samo od značaja za BiH i Hrvatasku, već za Jugoistočnu i srednju Evropu“, rekao je Reiner.

On je naglasio da se Hrvatska bori za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Hrvatska ima i ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima u BiH. Hrvatska podržava i podržavat će evropski put BiH, pogotovo kada je trasiran predavanjem službenog zahtjeva za pristup EU. Stojimo na raspolaganju sa svim iskustvima koje smo stekli nakon pregovora za pristup u EU, kao i sa svim dokumentima koje smo trebali imati“, kazao je on.

Predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio da je Hrvatska za suverenu, funkcionalnu i cjelovitu BiH koja ide prema Evropskoj uniji.

Hrvatska stoji na raspolaganju svim srcem Bosni i Hercegovini“, zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.