U blizini vrtića u Sarajevu pronađeni trombloni

Vijesti 18. maj 201609:54 > 09:57
FUCZ

Timu za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo jučer je u popodnevnim satima prijavljen pronalazak neeksplodiranog ubojnog sredstva u saraejvskom naselju Dolac Malta.

FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ

Izlaskom na teren je konstatovano da se radi o veoma nestabilnim sredstvima, tromblonskim minama iz kojih su izvađeni osigurači i čije uklanjanje zahtijeva primjenu posebnih procedura i mjera osiguranja.

Kako su se pronađena sredstva nalazila u gusto naseljenom dijelu grada, nepunih 50 metara od dječijeg vrtića, akcija njihovog izmještanja i uništenja je planirana tako da bude izvršena u periodu noćnih i ranih jutarnjih sati kada na gradskim saobraćajnicama nema vozila ili pješaka.

Koristeći specijalnu blindiranu prikolicu za transport osjetljivih eksplozivnih sredstava stručanjci za UES Federalne uprave civilne zaštite su u 4.00 sati ujutru 18. maja 2016. godine započeli izvršenje zadatka izmještanja i transport ovih eksplozivnih sredstava na lokaciju pogodnu za uništavanje na brdo Žuč gdje su ista uništena u 6.00 sati.

Podršku realizaciji zadatka dale su i nadležne policijske stanice Novo Sarajevo i Novi Grad čiji su pripacdnici osigurali lokaciju pronalaska sredstava do početka realizacije zadatka, te obezbjedili policijsku pratnju tokom transporta i uništenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.