Kladionice stavljaju na ispit koaliciju između SDA i HDZ-a

N1

SDA ne odustaje, HDZ BiH blokira. Iako je odbijen zahtjev SDA da se ne raspravlja o Zaključku koji bi bio upućen Vladi FBiH da napravi izmjene Zakona o igrama na sreću kojim bi se oporezovali svi dobici, čime bi se dodatno punio budžet FBiH, u ovoj stranci insistiraju da Izmjene Zakona idu u ovom pravcu.

U HDZ-u poručuju da Vlada Federacije BiH već radi na novim izmjenama.

Kladionice su posvađale vladajuću koaliciju u FBiH. SDA neće posustati, kažu u ovoj stranci. Traže da se dobici u Igrama na sreću do 100 maraka oporezuju sa 10 posto i da taj iznos, tvrde blizu 80 miliona KM, bude usmjeren ka Fondu penzionog osiguranja, a da dobici preko 100 maraka budu oporezovani isto, s tim što bi novac bio usmjeren ka Kantonima.

“Mi ćemo ustrajati u tim zahtjevima. Ukoliko u narednih nekoliko sedmica ne bude rješenja po ovom pitanju, SDA će ići sa svojim prijedlogom Izmjena i dopuna Zakona i zakazati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma”, ističe Ismet Osmanović, SDA.

Za HDZ BiH je nepotrebno da se ide sa usvajanjem zaključka, već da treba sačekati prijedlog Vlade FBiH o ovom Zakonu koji još u januaru pripremilo ministarstvo finansija.

“A da se sve ove primjedbe dostave Vladi, kako bi Vlada sve to razmotrila, analizirala i napravila konkretan prijedlog i dostavila u parlamentarnu proceduru”, kazao je Jozo Bagarić, HDZ BiH.

Za opoziciju je sukob SDA i HDZ BiH oko kladionica, ulazak u interesne zone, gdje se vrti veliki novac.

“Meni je neshvatljivo i skandalozno da jedan federalni ministar finansija se grčevito bori i opire rješavanju ovog pitanja i oporezivanja nečega što je opravdano i ekonomski i politički i društveno i sociološki”, smatra Dženan Džonlagić, DF.

Kladionice su preplavile BiH. Više ih je od 3.000 u državi, a samo u opštini Novo Sarajevo je preko 50, a neko je svim tim kladionicama i drugim mjestima gdje se upražnjavaju Igre na sreću, morao dati prostor i dozvolu da rade. To je za Sabinu Čudić iz Naše stranke šokantno.

“Mislim da se licemjerno SDA krije iza HDZ-a, zato što ovo mjesto gdje mi stojimo ne kontroliše HDZ. Opštinu Novo Sarajevo, kanton Sarajevo, ne kontroliše HDZ. Mislim da u ovaj kazino gdje mi stojimo nikada nije ušla niti opštinska, niti federalna, niti kantonalna inspekcija”, tvrdi Sabina Ćudić, Naša stranka.

Samo u ovoj godini u prva tri mjeseca isplaćeno je 264 miliona dobitaka ispod 100 maraka. U budžetsku kasu nije uplaćen ni jedan fening.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.