Elmar Brok: Stabilnoj BiH je mjesto u stabilnoj EU

Vijesti 19. maj 201611:11 > 11:14
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić primio je delegaciju Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) predvođenu predsjedavajućim AFET-a Elmarom Brokom, koji je kazao da je mjesto BiH u Evropskoj uniji, te da će međunarodna zajednica podržati BiH u izgradnji stabilne države, u okviru stabilne EU.

“Drago mi je što sam ovdje, uvjeren sam da ova zemlja pripada EU. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Zvizdić) je bio u Briselu, gdje je odradio sastanak sa parlamentarcima i članovima odbora. Na putu smo da se naši susreti odvijaju na sedmičnoj osnovi”, kaže Brok.

“Iskoristit ću priliku da naglasnim važnost provedbe reformske agende, koja će privuću dodatne investicije, što će uticati na povećanje stope zaposlenosti u ovoj državi”, dodao je predsjedavajući AFET-a.

Dobre su vijesti da je postignut sporazum za objavljivanje rezultata popisa, naglasio je Brok, dodavši da “odluku nismo vidjeli, ali korisno je za budući razvoj zemlje i obaveza BiH prema međunarodnim organizacijama”.

“Čuli smo za pozitivne pomake koji su ostvareni u trgovinskom aspektu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je važno zbog odnosa sa Hrvatskom, ali i pristupa BiH tržištu EU. Pogodnosti toga treba iskoristiti za ekonomski razvoj BiH”, izjavio je Brok.

“Pozdravljam pozitivne pomake koji su urađeni za usaglašavanje mehanizma koordinacije. Važan je to korak za EU integracije, a važan je i nama da u BiH imamo partnera koji govori jednim jezikom”, izjavio je Brok. 

Kazao je i to da vjeruje da su svima poznati zahtjevi koje BiH treba da ispuni do jula, kako bi se dobio pozitivan odgovor EU oko članstva.

“Itekako smo svjesni složene strukture BiH, koja usporava donašenje zajedničkih rjkešenja. Zajednička rješenja su pravi odgovor na probleme iz prošlosti”.

EU je tu ne da nas štiti od prošlosti pojedinačno, nego daizgradi zajedničku budućnost- koja se temelji na zajedničim intereesima, smatra Brok, kazavši na kraju da će EU podržati BiH u izgradnji stabilne BiH u okvirima stabilne EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.