Uščuplić: Vrijedno radimo i pravimo igrače za prvi tim

Vijesti 20. maj 201613:58 > 14:03
www.fcsarajevo.ba

Kadetska selekcija Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo odbranila je trofej prvaka države. Ekipa, koju sa klupe vodi Dženan Uščuplić uspjela je donijeti još jedan trofej u vitrine kluba tri kola prije kraja, a svojim dobrim i zapaženim nastupima potvrdili su veliki potencijal.

Kao najefikasnija ekipa prvenstva sa 101 postignutim golom, te sa najboljom odbranom od svega 9 primljenih, dočekuju finiš sezone i posljednje tri ligaške utakmice.

Novim trofejom, trener kadetske ekipe, Dženan Uščuplić, kompletirao je sve trofeje u omladinskim selekcijama i u prvom timu, čime je ovaj nekada vrhunski fudbaler, a danas sjajni fudbalski trener, nastavio sa upješnim rezultatima i u Akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo.

Uščuplić je trenutno u procesu školovanja za dobivanje potrebne UEFA Profi licence za trenere, a Fudbalski klub Sarajevo, kao klub koji ulaže mnogo u svoje mlađe kategorije i edukaciju trenerskog kadra, finansira školovanje pomenutog fudbalskog stručnjaka.

Put do šampionskog trofeja naših kadeta nije bio jednostavan. Imamo kvalitetnu ekipu i očekivali smo da možemo ostvariti ovaj rezultat, mada rezultat je u drugom planu kada pričamo o Akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo. Svakodnevno vrijedno radimo, kako bi napravili kvalitetne igrače za prvi tim našeg kluba. Što se tiče ostvarenog na terenu, moram reći da sam zadovoljan, kako odnosom momaka na treninzima tako i igrom, ali smatram da to može biti sve još bolje”, kazao je Uščuplić, dodavši:

Već sada veliki broj mladih igrača nosi dres prvog tima, a vjerujem da u Akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo ima još kvaliteta i da se još par momaka može priključiti juniorima, pa kasnije i prvom timu. Radimo vrijedno, kako bi okosnica prvog tima bila sačinjena od igrača naše Akademije.

Svoje prve trofeje kao trener u Omladinskim selekcijama Fudbalskog kluba Sarajevo Dženan Uščuplić je ostvario sa juniorima Bordo kluba, kada su u sezoni 2009/10 osvojili duplu krunu. Podsjećamo u finalnim susretima savladani su vršnjaci Čelika, a u kupu juniori Slobode.

Nova titula prvaka Omladinske lige Bosne i Hercegovine za juniore stigla je u sezoni 2012/13, a generacija 1994. godište i mlađi odigrala je odličnu sezonu. U finišu sezone 2013/14 Uščuplić je dobio priliku preuzeti prvi tim Sarajeva, a pobjedom protiv Čelika u finalu, ukupnim rezultatom 5:1, osvojen je Kup Bosne i Hercegovine. Uščuplić je tako postao prvi trener u historiji kluba, koji je uspio i kao igrač i kao trener osvojiti Kup.

U nadolazećoj sezoni, pod vodstvom Uščuplića, Sarajevo je prekinulo niz od osam godina čekanja, te je naš klub u sezoni 2014/15 postao šampion Bosne i Hercegovine. Po završetku angažmana u prvom timu Sarajeva, Uščuplić je preuzeo kadetsku ekipu Akademije, sa kojom je osvojio novi trofej i tako kompletirao svoju bogatu kolekciju pehara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.