Veliko ZAŠTO i dalje visi nad pogibijom petorice padobranaca

Vijesti 20. maj 201618:39 > 19:03
N1

Tačno je četiri godine otkad je pet mladih Banjalučana, padobranaca, poginulo u stravičnoj avionskoj nesreći, u Zalužanima kod Banjaluke. Roditelji i prijatelji stradalih mladića i danas pitaju zašto se nadležni još spore o krivici.

Otišli su mladi i nasmijani, uz pozdrav :”Vedro nebo braćo”…

Zašto se nisu vratili kao mnogo puta do tada, pitaju se i danas porodica i prijatelji Nemanje, Stefana, Srđana, Alena,Nikole.

Nalaz komisije pokazao je da avion nije propisno održavan, da je prepravljan, da je upitna ispravnost goriva, ali se u izvještaju baca sumnja i na grešku pilota Alena Crnalića. Ipak, Izvještaj komisije na čijem čelu je bio Omer Kulić, osporila je državna Direkcija za civilno vazduhopolovstvo.

“U komisiji nisu bili predstavnici operatora vazduhoplova, niti BHDCA. Samim tim izbjegle bi se netačne tvrdnje koje se nalaze u samom izvještaju”, tvrdi Aleksandar Lalović, BHDCA.

Tužilaštvo BiH na osnovu Kulićevog izvještaja nije moglo pokrenuti krivičnu odgovornost, što se vidi iz dokumenata. Zahtijevalo je formiranje nove istražne komisije i to 2013. godine. Da li je formirana, tri godine kasnije, bez odgovora jer je ministar službeno odsutan.

“Mi smo dali mišljenje da je potrebno formirati novu komisiju. To mišljenje je Tužilaštvo BiH uvažilo i uputilo zahtjev Ministarstvu komunikacija za formiranje nove komisije”, rekao je Lalović.

Jedan od nastradalih padobranaca Nemanja Goronja, bio je balkanski rekorder, neposredno pred nesreću postao je otac.

Nikoli i Srđanu taj kobni skok trebao je biti prvi. Da tragdija bude veća nastradali su pred očima roditelja.

Mnogi su odgovornost prebacivali na tadašnje rukovodstvo padobranskog kluba i Duška Grmušu, koji je nakon toga postao i predsjednik Padobranskog saveza BIH.

“Ja kao predsjednik kluba nisam znao sve detalje, naučio sam dosta stvari poslije nesreće. U Zakonu jasno piše ko odgovara za sigurnost avion, samo pilot”, ističe Grmuša.

Misterija pada E7-SEX još uvijek je enigma za državne istražioce, koji kažu da je predmet u radu. Dok je istraga tapkala u mjestu, procurile su informacije da nadležni nisu platili ekspertizu Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, zbog čega njihovo mišljenje tužiocima nije ni dostavljeno.

Roditelji stradalih, i četiri godine nakon, ne zaboravljaju tragične scene kojim su prisustvovali. Ne prestaju pitati ZAŠTO?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.