'Politički interes je da novinarska kasta bude podređena'

Vijesti 21. maj 201609:24 > 09:41
N1

Novinarska mreža je pozvala novinare iz cijelog regiona da podrže saopćenje koje govori o obesmišljavanju javnih servisa. O ovoj i drugim aktivnostima Novinarske mreže za N1 je govorio dugogodišnji novinar Eldin Hadžović.

Novinarska mreža je nastala prije 5-6 godina iz potrebe da se novinari u regiji bolje povežu.

Sve je krenulo pd Ladislava Tomičića, novinara Novog lista iz Zagreba, koji je napravio jednu grupu na Gmailu kako bi mogli razmijenjivati kontakte. Mreža je rasla vremenom i sada broji oko 100 članova, od Slovenije do Makedonije. U tom smislu smo shvatili da je možemo iskoristiti na bolji način i zajedno djelovati kako su u pitanju najteže povrede novinarskih prava“, rekao je Hadžović.

On je kazao da će danas biti pušteno saopćenje za javnost koje govori o problemima Javnih servisa.

Za manje od 24 sata uspjeli smo skupiti više od 100 potpisa zahvaljujući kolegama iz Novog Sada i Beograda. Radi se o “čistkama na Javnim servisima u Hrvatskoj i Srbiji”, a posljednji primjer je smjena ukupno 14 novinara i urednika RTV Vojvodina, koja je do sada bila jedan od posljednjih medija koji nije pod utjecajem vladajuće stranke“, kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije i dodao:

U BiH svi znamo na kakvim granama je Javni servis i zbog komplicirane strukture države je kompliciran i Javni servis, pa su i drugačiji pritisci. Ljudi nemaju novaca da rade, saga oko BHT-a traje mjesecima čak se spominje i gašenje.”

I na Hrvatskoj radio-televiziji sprovedena je politička čistka poslije izbora – u nepuna dva mjeseca na ovom javnom servisu došlo je do smjene gotovo 70 rukovodilaca, urednika, novinara i drugih medijskih radnika, a na njihova mjesta dovedeni kadrovi bliski vlasti.

Novinari, kao i ostali slojevi društva, primorani da trpe stanje u kojem se nalazimo. Biti novinar u ovom trenutku znači uložiti sebe i sve oko sebe i rizikovati da vam se dogodi to da vas neko proglasi poslušnikom. To ne bi tako smjelo biti.  Ne postoji politički interes da se taj problem riješi, već da se novinarska kasta drži u podređenom položaju, a tako nema nezadovoljstva građana, nema nemira, nema protesta i situacija ovakva može trajati u nedogled”, smatra Hadžović.

Novinari nerijetko budu izloženi prijetnjama, uvredama, nekada i fizički napadnuti.

Novinarska mreža je počela djelovati pisajući saopćenja zbog napada na novinare. Osim ukazivanja na nepravdu i nasilje koje se dešava, ne možemo uraditi puno više, ali smatramo da je to dobar početak da skrenemo pažnju na ono što se dešava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.