Radnicima TTU-a muka od obećanja: Najavljuju oštrije mjere

Vijesti 23. maj 201617:23 > 17:33
N1

Prošle godine Federalna i Kantonalna vlada obećale su radnicima TTU da će se nakon stečaja tvornice, otvoriti nova firma u vlasništvu Elektoprivrede i RMU "Banovići" koja će biti servis pomenutom rudniku.

Do sada se ti planovi nisu ostvarili, a radnici strahuju za 14 godina neuplaćenog radnog staža.

“Predala sam papire u decembru, znači. Ispunila sam taj uslov. Međutim, niko mi neće da uplati. Svaki dan me zovu iz PIO i pitaju dokle je došlo. Ja ne znam njima kazati dokle je došlo. Evo, dokle je došlo. I sami vidite”, kazala je Nisveta Mujagić, bivša radnica TTU-a.

Dvije vlade ambicionzo su najavile da će u januaru ove godine 150 radnika početi raditi u novoj firmi, uvezivanje radnog staža, penzionisanje i zbrinjavanje onih koji ne ispunjavaju uslove.

Obećanja nisu ispunjena, a radnici su na rubu strpljenja.

“Laži,laži, laži svaki dan. Sastanak s jednim, sastanak sa drugim. Jedni i drugi lažu. Nama preostaje da se vratimo ovdje u firmu da ne damo nikome ništa izvući. U krajnjem slučaju neka nam uvežu nast staž, neka rade sa TTU šta hoće”, dodaje Mehmed Bećirović, bivši radnik preduzeća.

Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU smatra da su radnici su toliko izvarani sa svih strana. “Više ne znam kako imam snage voditi ovako mirne proteste. Predožit ću radnicima da danas idemo mirno, a sljedeći će biti radikalniji”.

Fabrika je nedavno stavljena na prodaju za 25 miliona maraka zajedno sa imovinom u Mramoru i na Kiseljaku.

Dio u kojem su proizvodne hale i mašine ostao je cjelovit i on se prodaje za 15,5 miliona maraka.

Prva prodaja je zakazana za 13. juni. U međuvremenu, radnici i dalje strepe za svoje zarađene plate i penzije.

“Stvarno se svaki dan sikiram i pijem lijekove. Bojim se da ću izgubiti pravo na tu prijevremenu. Obolila sam, kičma mi je obollila i ne mogu više raditi”, rekla je Nisveta Mujagić, bivša uposlenica TTU.

Predstavnik Federalne vlade prije nekoliko dana posjetio je tvornicu i kazao da je stečajni postupak isključivo sudski proces.

Naglasio je da će Federalna vlada putem organa ovog postupka, Skupštine i Odbora povjerilaca, u kojima kao najveći povjerilac ima svoje predstavnike, ubrzati rješavanje pitanja TTU-a.

Mašine u ovoj fabrici ugasile su se početkom protekle godine, a u novembru 2015 firma je otišla u stečaj, a 230 radnika na biro uz obećanje da neće ostati na ulici.

Danas, svoja prava traže na ulici, a ukoliko ih uskoro ne ostvare, prijete represivnijim mjerama pa i postavljanjem šatorskog naselja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.