Sedmica o reisu, popisu, UKCS, zločinu bez sankcija

Vijesti 29. maj 201617:20 > 17:53
N1

Malo ko u BiH nije ostao iznenađen, da ne kažemo šokiran, istupom reisu-l-uleme Islamske zajednice  Huseina efendije Kavazovića  koji je obraćajući se Bošnjacima-muslimanima u Švicarskoj pozvao sve koji mogu glasati, da ne dozvole da „vlah vlada u Srebrenici“.

Nije prvi put da se vjerski poglavari upliću u politiku, no jeste da Kavazović, koji je je do sada važio za odmjerenog vjerskog vođu, govori na ovakav način.

„Nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio. Nećemo nikome halaliti. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može se registrirati, svako ko može dozvoliti da ‘Vlah’ ne vlada u Srebrenici. Bit ću potpuno otvoren, da ‘Vlah’ ne vlada u Srebrenici. Nek’ mu je haram ako to ne učini, nek’ mu je haram. Mi to moramo zaštiti, moramo to čuvati. To je naše i to ne možemo ostaviti”.

Pokušalo se kasnije objasniti da je izjava izvađena iz konteksta, da se mislilo na one koji veličaju ratni zločin i poriču genocid, no toga u prenesenoj izjavi ipak nije bilo. Ali jeste reakcija.

Iz RS-a da je riječ o ratnom govoru i pozivu na osvetu, do izjave Bakira Izetbegovića kako „nikada nije čuo reisa da tako govori – nije trebao upotrebijeti taj izraz, sve ostalo je u pravu“.

Iako je na početku bio bez komentara, Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice kasnije će ustvrditi kako stavovi efendije Kavazovića trebaju biti vodilja svakom Bošnjaku, gdje god se nalazio, da je u pozadini ovakavog istupa, biološki opstanak Bošnjaka u entitetu Republika Srpska. Ako se i vjerovalo da Duraković koji se godinama promovisao i kao borac za zajedničku Srebrenicu može osvojiti i srpske glasove, sada je to nemoguće. S druge strane, ne treba sumnjati, slažu se analitičari, da će reisovu poruku „najbolje“ iskoristi oni koji za koje je BIH „nemoguća zemlja“ dubokog vjerskog i nacionalnog razdora i mržnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Popis ipak u zadatom roku?

Direktor Eurostata bio je jasan-usvojena metodologija obrade popisnica u skladu je sa preporukama koje je međunarodna zajednica dala još prije dvije godine. Time je odgovoreno i na izjave političara iz RS da procedura nije ispoštovana.

Nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku o medologiji obrade, iz RS je poručeno kako rezultati popisa neće biti priznati. I dalje je za njih sporno oko 200.000 osoba koje borave ili rade u inostranstvu, a koji će biti potpisani kao stalni stanovnici.

Iz Eurostata je upozoreno da se podaci popisa stanovništva u BiH moraju čuvaju u tajnosti do službene objave, te su bh političari pozvani da napokon prestanu politizirati tehničko pitanje .

UKCS-priča bez kraja

Sebija Izetbegović i dalje puni novinske članke.. Mnogo manje zbog reformi koje navodno provodi u Kliničkom centru,više zbog smjena i odlaska ljekara. No ništa nije crno- bijelo, pa ni priča oko UKCS-a. Nakon što je Reuf Karabeg, šef Klinike za plastičnu hirurgiju podnio ostavku, po prvi put za N1 progovorila je direktorica Izetbegović, te demantovala da su smijenjeni šefovi kardiologije i onkologije dr.Mehmed Kulić i dr. Semir Bešlija, odnosno da je Karabeg otišao zbog svog nerada.

Ako nisu smenjeni, zbog čega je na zvaničnoj stranici KCUS-a već navedeno ime novog šefa Klinike za kardiologiju, nije pojašnjeno, no zato smo čuli sve o reformi koja se provodi.

U međuvremenu je broj pacijenata koji se šalju u Opću bolnicu drastično povećan dvodnevnim zatvaranjem KUM-a, a bolnica nema kapaciteta. Priča o UKCS-u se nastavlja.

Bez sankcija za odgovorne

Dvije tužne godišnjice obilježene su ove sedmice. U Tuzli, Dan žalosti i sjećanje na 71 mladu osobu, koju je prije 21 godinu, ubila granata sa Ozrena. Najmlađa žrtva imala je tri godine.

Penzionisani general vojske Republike Srpske Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora i dalje je u bjekstvu u Srbiji i za njim je raspisana potjernica. Prvog juna bi se trebao pojaviti pred sudom u Beogradu nakon što nije došao na dva ročišta.

Još uvijek niko nije odgovarao ni za zločin u Bradini kod Konjica gdje je u ratu prije 24 godine ubijeno 48 srpskih civila, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava. Pred sudom BiH sudilo se Miralemu Maciću iz Konjica, no on je tokom sudskog procesa preminuo.

Sarajevo-regionalni ekonomski i politički centar

Dogovor za novo doba, bio je moto ovogodišnjeg Samita 100 koji je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH održan u Sarajevu. Tako je BiH nakon Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, po prvi put postala domaćin vodećeg biznis događaja u Jugoistočnoj Evropi. Nastavljeno je samitom Brdo Brijuni na kojem je BiH pokazala da može biti regionalni i politički centar, bez obzira na sve unutarnje probleme koje ova zemlja ima.