Mektić: Harmonizovan način zaštite granica BiH

Vijesti 31. maj 201616:41 > 16:43
N1

Na press konferenciji koja je održana na Jahorini, gdje su se sastali ministri unutrašnjih poslova regije obratio se i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je kazao da je harmonizovan način zaštite granica BiH.

“Želim da kažem da je ovo 11. godišnja konferencija koja se organizuje od strane DCAF-a (Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih strana) i jedne od zemalja partnera projekta, ove godine se to održava u BiH, na Jahorini. Želim da se zahvalim DCAF-u i EU koji prate i podržavaju projekat”, kazao je Mektić u uvodu.

“Prije 11 godina smo imali situaciju u regionu da u pogledaju granične bezbjednosti nismo imali harmonizovan niti ujednačen način zaštite naših granica. Od kako je DCAF ušao u program, učinio je ogroman posao na način da smo harmonizovali granice, uskladili insititucionalni sistem koji štiti naše granice”, dodaje Mektić.

On smatra da smo od neujednačenog sistema došli do kompatibilnog sistema, da imamo određen broj zajedničkih graničnih prelaza, zajedničke patrole, nadzor nad granicom i u zajedničkoj mjeri organizujemo istrage.

“Nije mali broj slučajeva kada smo imali zajedničke operativne strane u regionu, kada je u pitanju prekograniči kriminal, trgovina drogama i hapšenja koja su rezultovala zatvorskom kaznom”, dodaje Mektić.

“Ovo danas i sutra je jedna od izvještajnih konferencija o postignutim rezultatima u prethodnoj godini, izvršili smo obaveze a sutra ćemo iznijeti nove ideje i planove”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.