Granski kolektivni ugovori – završen ozbiljan posao

Vijesti 01. jun 201612:25 > 12:31
N1

U zgradi Vladi FBiH održan je sastanak predstavnika Vlade FBiH i sindikata o granskim kolektivnim ugovorima.

U obraćanju medijima, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH podsjetio je na ranije donesene zaključke sa održanih sjednica i sastanaka, kazavši da Vlada FBiH će voditi koordinirane pregovore, koje se tiču obrazovanja na svim nivoima, zdravstva i šumarstva, da će koordinirati kompletnim procesom primjene granskih kolektivnih ugovora, ali da ne može biti odgovorna za njih – osim u slučaju preduzeća gdje je osnivač ili suosnivač.

Vlada FBiH će potpisati ugovore sa Vladama kantona za područje državne službe, a napomenuo je da su usvojeni principi pregovaračkih pozicija koje je podijelila sa učesnicima pregovora.

Mate Jozić, federalni ministar pravde je kazao da je imao sreću što je razgovarao sa Salihom Kruščicom, predsjednikom Sindikata državnih službenika – sa kojim je bilo govora oko sporazuma, koji su bili uspješni.

Smatra da je urađen ozbiljan posao, ali i zadana teška zadaća, te će se pokušati iznaći najbolja rješenja za sve.

Salih Kruščica je nakon toga kazao da je usklađivanje granskog kolektivnog ugovora bitna stvar, gdje su uključeni i gradovi, općine i da će se završiti započeto.

Kaže da je pregovarački tim i prijedlog upućen, i nada se da će se zaštiti prava radnika s ciljem okončanja uspješnih pregovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.