Pomjeren rok za otplatu dugova BHRT-a

Vijesti 01. jun 201612:58 > 13:01
N1

Povodom vijesti o prekidanju programa BHRT-a, koje na snagu stupa 30. juna ove godine, reagovao je i EBU, Alijansa javnih servisa i medijskih organizacija koji su izrazili veliku zabrinutost povodom novonastale situacije na BHRT-u.

Oni smatraju da je mogućnost da BiH ostane bez Javnog emitera situacija bez presedana, čime bi BiH bila jedina zemlja u Evropi sa takvim statusom.

Oni smatraju da BHRT već godinama nama dovoljan broj novčanih sredstava za finansiranje, i da su u tom segmentu potrebne hitne reforme.

EBU će nastaviti da podržava BHRT, kao partnera u BiH, kako bi pronašli siguran izvor finansija, s ciljem pronalaska dugoročnog rješenja, te su pozvali članove Evropskog parlamenta i Evropske komisije da podrže implementaciju EU standarda u medijima iz BiH.

Prošle sedmice, EBU je objavio da BHRT duguje šest miliona švicarskih franaka, te da BHRT nije u stanju ispuniti finansijske obaveze, uključujući i prava prenosa za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, a nekoliko pokušaja je napravljeno kako bi se napravio i utemeljio plan za dug.

EBU je postavio rok do 31. maja da se riješi finansijska kriza, a u jeku posljenjih dešavanja – EBU je odlučio pomjeriti rok za plaćanje do 8. juna, prije starta Evropskog prvenstva u fudbalu koje je na rasporedu od 10. juna.

Ingrid Deltenere, direktorica EBU-a je u izjavi kazala: “Nadamo se da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije, ne samo u potrebnim reformskim mjerama za pretplatu, nego i htine mjere kojima će se dozvoliti BHRT-u da nastavi sa svojim operacijama i vraćanjem dugova”.

“Vjerujemo da je jak Javni servis kamen temeljac stabilne demokratije, i ključ socijalne kohezije kao dodatku medijske prularnosti u zemlji. Urigramo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da nas podrže u pozivima vlastima u BiH da nađu kredibilno i dugoročno rješenje, s ciljem pronalaska načina za finansiranje Javnog servisa u ovoj demokratskoj zemlji”, stoji na zvaničnoj stranici EBU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.