Istražujemo: Šta će donijeti granski ugovori

Vijesti 01. jun 201617:02 > 19:22
N1

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Samostalnog sindikata uposlenih u državnim institucijama počeli su pregovore o granskim kolektivnim ugovorima. Sastanak je pratio Edib Bajrović.

Nakon potpisivanja općeg, na red su došli i granski kolektivni ugovori. Vlada se obavezala učestvovati u pregovorima koji se tiču obrazovanja, zdravstva, unutrašnjih poslova i šumarstva, ali, kako je rečeno, ne može biti odgovorna za njih – osim u slučaju preduzeća gdje je većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

“Time bih htio otkloniti pojedine špekulacije da mi iz Vlade opstruiramo pregovore. Naprotiv, evo prvi ulazimo u njih”, izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Općim kolektivnim ugovorom povećana je minimalna plata, a dogovoreni su detalji i o toplom obroku, minulom i prekovremenom radu.

Predstavnici Vlade su radnicima u realnom sektoru obećali izjednačavanje prava sa javnim sektorom. Sindikat državnih službenika najavio je borbu protiv umanjenja prava svim dozvoljenim sredstvima.

“Bez početka pregovora teško je reći čega ćemo se odreći, čega nećemo. Radi se o usklađivanju granskog kolektivnog ugovora i sva prava su regulisana drugim propisima, a uskladićemo ono što moramo uskladiti”, rekao je Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH.

“Da zadržimo ona prava radnika koja će nas ostaviti u poziciji da se nosimo sa konkurencijom, a s druge da se eliminišu nedostaci u granskim kolektivnim ugovorima koji su pravili probleme i menadžmentima i uposlenicima koji su vodili računa o interesima kompanija”, istakao je Mirsad Zaimović, predstavnik menadžmenata javnih kompanija.

Hoće li biti otpuštanja ili smanjenja plata u javnom sektoru zbog ušteda i obaveza prema MMF-u, premijer FBiH Fadil Novalić odgovara: “Za jednog menadžera je vrlo riskantno da govori samo o smanjenju troška plata koje može ići kroz smanjenje broja uposlenih i smanjenje plata. Onaj koji se obaveže da neće smanjivati plate, mora smanjivati broj, što je malo nezgodno”.

U pregovorima će biti zastupljeni i kantoni, i gradovi, i općine. Ranije planirani rok za usklađivanje kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu već je probijen.

Predstavnici Vlade Federacije BiH za 9. i 10. juni najavili su i zvanično otpočinjanje procesa pregovora o granskim kolektivnim ugovorima sa predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.