EBU o BHRT-u: Bh. vlasti se moraju uozbiljiti

Vijesti 01. jun 201618:39 > 19:25
N1

Produžen je rok koji je Evropska radio-difuzna unija dala BHRT-u za izmirenje dugova u vrijednosti od oko milion i 300 hiljada eura. Rok je isticao danas, ali je produžen do 8. juna.

A Skupština Sindikalne organizacije BHRT-a zaključila je danas da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a i zatražila ostavke Upravnog odbora.

Odluka o isključenju BHRT-a iz Evropske radio-difuzne unije bila bi situacija bez presedana, upozorili su danas iz ove evropske asocijacije. Za sedam dana pomjerili su rok za izmirenje duga od oko 2,5 miliona maraka, zbog kojih je u pitanje doveden prenos Evropskog prvenstva u fudbalu, dok je podsjetimo ukupan dug oko 10 miliona i 590 hiljada maraka. EBU će nastaviti da podržava BHRT, no upozoravaju – neophodne su hitne reforme

Nadamo se da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije, ne samo u potrebnim reformskim mjerama za naplatu takse, nego i hitnim mjerama kojima će se dozvoliti BHRT-u da nastavi sa svojim operacijama i vraćanjem dugova. Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da nas podrže u pozivima vlastima u BiH da nađu kredibilno i dugoročno rješenje“, izjavila je Ingrid Deltenre.

Kako do rješenja, u Upravnom odboru BHRT-a poručuju, bh. vlasti ne mogu ostati nijeme. Još uvijek ne znaju kako namaknuti prioritetna sredstva koja će osigurati prenose i Evropskog prvenstva u rukometu, OI u Brazilu, te svakodnevnu razmjenu vijesti. Ukupna dugovanja ove kuće premašila su 25 miliona maraka zbog pada prihoda od naplate RTV taksi i dugovanja entitetskih emitera.

“Mi smo imali obećanja od Vijeća ministara BiH, od starog ministra, mi čak imamo i potpisanu odluku da će se uplatiti dio sredstava. Ta tranša znači milion i 500 hiljada maraka. To nikada nije realizovano, da jeste možda ne bismo bili u ovakvoj situaciji. Ovi se nadaju da će se probuditi svijest, bilo kakav signal, i zbog toga je prolongirano narednih sedam dana. Nadam se da će se u naradnim danima interresorna radna grupa pokušati dogovoriti”, rekao je Esad Gotovuša.

A u očekivanju dogovora danas je zasijedala i skupština sindikalnih organizacija BHRT-a na kojoj je zatražena smjena UO u naredenih 15 dana zbog odluke odbora od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa dok se ne riješi problem finansiranja i naplate duga ..

Zahtjev sindikata u UO nisu željeli komentirati uz ocjenu da ih mogu smijeniti samo političke vlasti  koje su ih imenovale. Do kraja mjeseca trebala biti održana sjednica državnog parlamenta na kojem će se raspravljati o mogućim modelima naplate RTV takse kako se nadaju u UO po hitnoj proceduri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.