Dom naroda nastavlja zasjedanje bez članova Kluba Srba

Vijesti 02. jun 201614:37 > 14:40
Fena

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH prije utvrđivanja dnevnog reda vođena je rasprava, jer je Klub Srba odlučio da ne želi učestovati u radu današnje sjednice, koju je većina članova tog kluba i napustila.

“Ostali smo stava da ne učestvujemo u radu s ciljem da ukažemo predstavnicima međunarodne zajednice na hitno rješavanje određenih stvari, među kojima je popuna rukovodstva doma, odnosno imenovanje potpredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda”, rekao je Slaviša Šućur.

Smatrajući da je „ovo problem svih nas“, poručio je da postojeću situaciju jedino može riješiti visoki predstavnik u BiH.

Članovi Kluba Srba Drago Puzigaća, Slobodan Tomić, Siniša Mihajlović,Daliborka Milović i Mile Marčeta ostali su na sjednici. Milović je potvrdila da povlači svoju kandidaturu za potpredsjedavajućeg Doma. Osim nje kandidirani su i Željko Mitrović (SDP) i Drago Puzigaća (SNSD).

Zbog nemogućnosti dogovora među klubovima oko podrške za jednog od kandidata prekinuto je prošlo zasjedanje Doma. Današnja sjednica je počela sa zakašnjenjem, jer su predsjednici delegatskih klubova ovaj problem razmatrali na Kolegiju.

“Bili smo stajališta da još uvijek nema dovoljan broj glasova da prođe jedan od tri predložena kandidata”, kazao je potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić, koji očekuje da će ova priča završiti u narednih desetak dana.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara utvrdila je da postoji kvorum za nastavak rada sjednice, na kojoj se po hitnom postupku, kao prva tačka dnevnog reda, treba razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršnom postupku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.